>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek

Sincfala, Museum van de Zwinstreek biedt de onderstaande educatieve pakketten aan voor scholen, individuele kinderen en gezinnen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het museum op het nummer 050 530 730 of u kunt ons per e-mail bereiken via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

Materiaal Raakvlak


Romeinen_cover
Romeinen_bordspelHoe Romeins waren onze voorouders eigenlijk? Via een spannend bordspel (zie foto rechts) gebaseerd op het Romeinse wegennet reizen kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs van de ene archeologische vindplaats naar de andere. Daar komen ze meer te weten over welke producten er allemaal werden ingevoerd en wat de Romeinse invloed was op het alledaagse leven. Het spel kan gespeeld worden met zes groepjes.

Praktisch: De leerkracht krijgt een lesmap met handleiding en informatie rond de Romeinen in de eigen gemeente (Knokke-Heist, Brugge, Jabbeke, Zedelgem, Torhout, Gistel, Ichtegem, Middelkerke, Oostkamp …). Het spel is ontworpen door Raakvlak.

Inhoud: Het materiaal zit verpakt in een plastic container en is makkelijk te vervoeren.

Doelgroep: 3de graad basisonderwijs - Handleiding: beschikbaar - Waarborg: 50 euro.

 

Materiaal Provincie West-Vlaanderen

Boreas
Boreas, de Griekse god van de noordenwind, omvat een speelpakket voor de kleuters. Achter een windscherm maken ze kennis met de natuur. Ze observeren de zee, het strand, de duinen, de wind… met alle zintuigen en leren hierbij enkele natuurelementen beter kennen.

Inhoud: Het centrale punt in dit pakket is een windscherm waar heel wat doeactiviteiten rond uitgewerkt werden. Er worden ook heel veel expressieve momenten ingelast zodat de kleuters de kans krijgen hun belevingen uit te drukken. Op deze manier wordt concreet invulling gegeven aan de nieuwe leerdoelen binnen wereldoriëntatie.

Doelgroep: kleuters - Handleiding: beschikbaar - Waarborg: 25 euro

kabouterpadHet kabouterpad vertrekt vanuit de leefwereld van de kleuter en kan worden uitgezet in elk bos of bomenrijke omgeving. Kleuters stellen steeds opnieuw vragen en verwonderen zich telkens over andere dingen. Het kabouterpad wijst de weg: grappige kabouters nodigen de kleuters uit om met alle zintuigen de wereld van het bos te verkennen en te beleven. De kabouters staan verspreid over het pad. Elke kabouter draagt een opdrachtkaartje. De opdrachten bestaan er in om de natuur te verkennen via voelen, luisteren, kijken, ruiken, smaken,… Op deze manier maken de kleuters spelenderwijs kennis met verschillende natuurelementen. Er zijn gekke, droevige, blije, stoere, zeemzoete, dorstige, kleddernatte, aardige, prikkerige, treurige en... vele andere kabouters. De begeleider maakt zelf een selectie.

Inhoud: Alle materialen zitten verpakt in een caddy: kleurrijke kabouters die uitgezet worden in een natuurzoekpad en 44 kleurrijke, leuke en aansprekende opdrachtkaartjes om te voelen, te proeven, te zien, te horen en te ruiken.

Doelgroep: kleuters - Handleiding: beschikbaar - Waarborg: 25 euro
flar_floraflar_floraFlar en flora
Via dit natuurleerpad gaan de kinderen de zee, het strand en de duinen verkennen en exploreren. Door een muzikaal poppenspel worden de kinderen op weg gezet doorheen deze boeiende biotoop. De wereld van zee, strand en duinen wordt samen met Flar (dit is een vriendelijke jongen die wel eens een kwajongensstreek uithaalt, maar een gouden hart heeft) en Flora (een ietwat truttig vriendinnetje), onbegrensd en speels ervaren. De kinderen voelen, ruiken, horen, zien, smaken,… en ontfutselen zo de geheimen van de natuur. Meer nog, ze worden net als Flar en Flora een beetje kinderen van de zee. Het is de bedoeling de kinderen bewust te maken van hun verbondenheid met hun (natuurlijke) omgeving in de hoop dat deze bewustwording kan leiden tot milieuvriendelijk gedrag binnen het streven naar een duurzame samenleving.

Inhoud: In het tasje dat de leerlingen meedragen zit alle materiaal dat ze nodig hebben om die uit te voeren.

Doelgroep: 1ste graad basisonderwijs - Handleiding: beschikbaar - Waarborg: 25 euro

 

 

boskoffer

 

De boskoffer is de ‘oudste’ koffer en ondertussen de meest verspreide en meest gebruikte koffer in het aanbod van de provincie. Via allerlei doe-opdrachten zoals ruiken, meten, voelen, kijken,… worden de kinderen aangezet om meer over de natuur te leren. Er wordt gekeken naar de verschillende bladeren, het onderscheid tussen loof- en naaldbomen wordt gemaakt, welke vruchten dragen de bomen…

Inhoud: De koffer bevat de materialen waarmee u, samen met uw klas, tijdens alle seizoenen het bos kunt onderzoeken en beleven. U kunt in het park en in het bos aan de slag met loepen, spiegels, boomhoogtemeters, zoekkaarten en nog tal van andere spullen. De boskoffer zit vol materiaal zoals zoekkaarten, tekeningen van bomen, pincetten, loeppotjes, rolmeter…

Doelgroep: 1ste, 2de en 3de graad basisonderwijs - Handleiding: beschikbaar - Waarborg: 25 euroLandschapskoffer
Het is de bedoeling om met behulp van een koffer en door het gebruiken van alle zintuigen een landschap te kunnen omschrijven, je te kunnen oriënteren, kaarten kunnen lezen, hoogteverschillen meten,…

Inhoud: In de landschapskoffer zitten er foto’s, een landschapskader, opdrachtkaders, gemeenteplan, kaarten, kompas…

Doelgroep: 1ste, 2de en 3de graad basisonderwijs - Handleiding: beschikbaar - Waarborg: 25 euro


zeekofferZeekoffer van Faldido
Faldido, de zeerover, neemt de kinderen mee op stap om de wereld van de zee beter te leren kennen. Ze maken een echte ontdekkingstocht langs strand, duinen en zee.

Inhoud: Hiervoor maken ze gebruik van een zeekoffer die vol zit met materialen en werkmiddelen zoals borsteltjes, zeefjes, loepjes…

Doelgroep: 2de en 3de graad basisonderwijs - Handleiding: beschikbaar - Waarborg: 25 euroduinpieperDuinpieper
Inhoud: Met een handig rugzakje vol leuke opdrachten en doe-materialen trek je over strand en duinen. Met behulp van een determinatiekaart ben je in staat om de meest voorkomende schelpen en aanspoelsel op het strand te herkennen. Met de loeppotjes kan je kleine diertjes of plantjes bekijken en met de verrekijker kan je de vogels bestuderen.

Doelgroep: iedereen - Handleiding: beschikbaar - Waarborg: 25 euro