HomeActiviteitenOpen Monumentendag 2016 - Sint-Niklaaskerk - Westkapelle

banner sint niklaaskerk

Praktische informatie

Plaats:

Dorpsstraat z/n, Westkapelle

Uren:

10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Al meer dan 800 jaar is Sint-Niklaas een zelfstandige parochie. Er stond al een kerk in de 12de eeuw, die later werd verwoest, heropgebouwd, uitgebreid en aangepast. De laatste grote uitbreiding en herstelling dateert van 1906-1909. Toen kreeg de kerk ook een nieuwe spits. Centraal stond het Van Peteghem-orgel uit 1808.
Met een kindvriendelijke gids. | I.s.m. Kerkfabriek Westkapelle.

De brand in de Sint-Niklaaskerk is ontstaan op 26 maart 2013 rond 15.15 uur. Aan het dak werden werkzaamheden uitgevoerd die vermoedelijk de brand veroorzaakten.

Het vuur greep in een mum van tijd om zich heen.  De toren stortte al snel in. De brandweer van Knokke-Heist kwam snel ter plaatse.  Er was niets meer aan te doen waardoor ze het gebouw gecontroleerd lieten uitbranden. De daken van de huizen in de buurt werden natgespoten zodat het vuur niet kan overslaan.

st niklaaskerk westkapelle 01Van de oorspronkelijke gotische kerk uit de 2e helft van de 13de eeuw blijven thans nog de kruisbeuk en de middentoren over. De drie hallenkoren zijn pas in de 14de-15de eeuw gebouwd. Zoals in Koudekerke staken de Engelsen de gotische kerk in brand in 1405. Daar de toren belangrijk was als baken voor de scheepvaart “om Vlaenderen te vinden” (Hanzen) werd de kerk met steun van de Vlaamse steden en het Brugse Vrije spoedig heropgebouwd. Tijdens de godsdienstoorlogen werd de kerk zwaar beschadigd; de beuken werden niet herbouwd en de spitsbogen werden door barokvensters vervangen. De spits, zes verdiepingen, werd in 1664 door de bliksem getroffen, brandde af en werd niet in ere hersteld. Het barokke doksaal uit 1648, in 1804 naar de toenmalige westmuur verplaatst en aangepast, is volgens deskundigen een van de vroegste en kunsthistorisch belangrijkste van de Zwinstreek.

U komt de toekomst te weten van de kerk die compleet zal gerestaureerd en gemoderniseerd worden. De bijna 26 meter hoge torenspits komt terug maar dan wel in een moderne versie in staal met horizontale en verticale lijnen die van een afstand transparant lijken maar van dichtbij steeds ondoorzichtiger worden. De ledverlichting in de toren zal ook ’s nachts zorgen dat de Sint-Niklaaskerk fungeert als een subtiel lichtbaken in het polderlandschap.  Er komt ook een polyvalente zaal.  De plannen van de architecten zullen aan de bezoekers uit de doeken worden gedaan tijdens deze unieke rondleidingen!

 
logo-omd-vl-zwart-100x100

Open Monumentendag 2016

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 11 september 2016
Open Monumentendag Nederland: zaterdag 10 en zondag 11 september 2016

Open Monumentendag Knokke-Heist

 

 Knokke

Stadhuis Knokke
Stelplaats tram Knokke
Kalfmolen
Orgelwandeling

Westkapelle

Sint-Niklaaskerk

 Heist

Museum Sincfala
Pastorie Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum
Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag 2016 Knokke-Heist