Afdrukken

Ode aan de Visserij

Lezing op dinsdag 19 maart 2013 om 19.30 uur door Flor Vandekerckhove

 

ode-aan-de-visserij-240Flor Vandekerckhove, uitgever van HET VRIJE VISSERIJBLAD, leidt ons in een causerie doorheen de visserijgeschiedenis. Een historie van hardwerkende families, vissersboten die overgaan van vader op zoon, de zee die geeft, en de zee die neemt. Dit alles en nog veel meer komt deze avond aan bod. Jo Clauwaert projecteert er hedendaagse beelden bij.

Markant, het vrijetijdsnetwerk voor ondernemende vrouwen,  verwelkomt u graag op deze uitzonderlijke, boeiende avond.  
Na de voordracht is er mogelijkheid om het museum gratis te bezoeken.

Alles is in beweging

In 2013 is het tachtig jaar geleden dat Het Visscherijblad voor het eerst van de persen rolde. We hebben dan ook een en ander te vieren en te herdenken. Dat er een tijdschrift bestaat dat al die jaren over wel en wee van de vissersgemeenschap gerapporteerd heeft, mag inderdaad gevierd worden, want dat is geen geringe prestatie. En enig ‘herdenken’ mag ook, zeker nu de visserij in een periode van grote transitie verkeert, in een fundamentele omschakeling waarvan de uitkomst onzeker is, al is het maar omdat niemand in de toekomst kan kijken.

Het is niet de eerste keer dat de Vlaamse visserij zo’n transitie meemaakt. De overgang van zeil naar stoom toont ons al zo’n omwenteling. Ook de volgende industriële revoluties veroorzaken telkens schokgolven die achteraf een ‘andere’ visserij laten zien. Telkens weer verdwijnen ‘oude vormen en gedachten’ en worden ze vervangen door nieuwe.

Die veranderingen gebeuren niet zonder slag of stoot. Zo’n transitie levert dan ook telkens winnaars en verliezers op. Voorbeelden zat: zelfstandige schippers transformeren zich tot grote kapitaalhouders en grote kapitaalhouders verlaten de visserijsector; ooit was Blankenberge een niet-onbelangrijke vissershaven en nu is dat er geen meer; ooit leverden de kustvissers het gros van de schepen aan de Vlaamse visserij, terwijl ze er nu marginaal in zijn; niet zo erg lang geleden was Oostende de grootste vissershaven, vandaag is de vismijn aldaar opgeslokt door de Zeebrugse Visveiling…

Op dinsdag 19 maart om 19,30 u hoop ik u in Sincfala over deze boeiende geschiedenis te onderhouden. En ook over een vraag: ‘Wat is er gebeurd met al die mensen die, slachtoffers van de transitie, uit de visserij verdwenen zijn?’ Jo Clauwaert projecteert tegelijk de foto’s die hij nam van ‘mensen en dingen’ in de visserij.

Flor Vandekerckhove

Praktische informatie

Prijs

Leden & partners van Markant: €5     niet-leden: €10
Na de lezing is er mogelijkheid om het museum gratis te bezoeken.

toegang-felix-timmermanstraat-37Plaats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 53 07 30  mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Extra parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37.