>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2015Paljas Museumavond met Ambrazar – donderdag 13 augustus 2015
       ambrazar-banner

Zot zijn doet geen zeer met Ambrazar goes wild!

ambrazar-05Deze Brugse vierkoppige folky-boys-band blijkt niet enkel stevig geworteld in de klei van het Brugse ommeland, maar is, vanuit een traditie van straatmuziek ‘op de Brugse kasseien’,  gekneed in het omgaan met een publiek van alle continenten…

Reeds van bij hun ontstaan brengen ze hun  eigen gecomponeerde nummers, meestal enkel instrumentaal,  soms ontroerend, breekbaar  gezongen. In een opeenvolging van intieme mazurka’s, opzwepende jiggs en polka’s ,  verstilde andro’s of  weemoedige walsjes  - ontsproten aan het klateren van een nieuwe liefde of het verdriet van een verloren belofte- …  gaan ze stilaan nieuwe meer jazzgeoriënteerde paden op,  vaak met een knipoog naar de Balkan of met enige repetitieve, minimalistische inslag.

Het samenspel van twee accordeons, viool, contrabas, tin-whistle en gitaar brengt niet enkel een eigen klankpallet, maar ook vertederende ‘ambiance’.  Gezien meerderen onder hen niet enkel volksdansers, maar ook tangodansers zijn, nodigt hun muziek met veel overtuiging  ‘ten dans’ uit. Toch blijven ook de meeste liefhebbers van luistermuziek geboeid door de nummers, … die van bij aanvang passioneel aangrijpen of speels verwonderen.

Muziekanten

Simon Vandeginste: diatonische accordeon, tin-whistle & low whistle,  gitaar en zang
Haroen Smis: klavieraccordeon
Uther  Smis: viool
Niels Dereere: gitaar

Hieronder 2 filmpjes dat we op YouTube terugvonden: