Afdrukken

Op verschillende locaties in Knokke-Heist kun je typische rituelen leren kennen.

zeewijdingIn Museum Sincfala vertelt een visser over de rituelen die hem vergezelden op zee en beantwoordt hij graag al jouw vragen. Verder krijg je uitleg van een gids over de typische rituelen van onze volkscultuur. In de museumtuin zal de jeugdbeweging FOS u onderdompelen in hun rituelen zoals de totemisatie en het sjorren.  In de visserskapel vertelt een gids u de typische rituelen betreffende het omgaan met de dood bij de kleine vissersgemeenschap van de badplaats. Onze gidsen in de Margaretakerk zullen u tijdens Erfgoeddag het verloop en de betekenis van enkele christelijke rituelen nader toelichten. Een dag om niet te missen dus!

Volgens het van Dale Groot Woordenboek kan het zelfstandig naamwoord 'het ritueel' meerdere ladingen dekken.  Een van die betekenissen is “geheel van overgeleverde gebruiken, plechtigheden en ceremoniën in verband met belangrijke momenten in het leven”. Rituelen verlopen dan meestal volgens een vast patroon en zij zeggen meer dan woorden alleen.  Daarbij horen meestal gebaren en ook voorwerpen. Rituelen zijn zo oud als de mensheid en men treft ze aan in alle culturen.  Omdat wij mensen nood hebben om stil te staan bij belangrijke momenten in het leven gebruiken wij rituelen.  We willen er ook andere mensen deelgenoot van maken.

In het leven van de vissers en hun families zijn heel wat vaste gewoontes en rituelen , gelinkt aan het beroep en het geloof. Deze bijzondere volkscultuur kunnen we ontdekken in het oude schoolgebouw met de visserijklas, het visserspleintje en het cafeetje. Ook in het aanpalende bezoekerscentrum is er de boeiende geschiedenis van 2000 jaar Zwinstreek en de ontwikkeling van het toerisme met o.a. badende mensen die zich verkleden in een badkar die door paarden in zee getrokken wordt.

visser met oorringIn het museum ontdekken we rituele voorwerpen van het verenigingsleven ( maskers, visserskledij, pijpen, eeuwenoude spelletjes, bidprentjes, toptafel, vogelpiek, kerfstok van de vinkenzetters enz.) Op zolder zien we een potje in aardewerk gebruikt als afscheidsritueel bij de Romeinen. We komen te weten waarom de barbier dikwijls in het café gevestigd was. Het ritueel van de heildronk!   Waarom droeg de visser slechts één oorring? De ceremonie bij de tewaterlating van een schip. Hoe is Carnaval ontstaan? Typisch voor het vissersmilieu was het bijgeloof met de geluksbrengers en de ongeluk brengers!

Waarom kreeg de jonge laver een bijnaam of lapnaam op zijn eerste zeereis? Dit ritueel met een doopplechtigheid werd gegeven door de schipper! Wat waren de rituelen in een schoolklas?
In de Visserskapel leert u de geschiedenis van de zeewijding kennen die een centrale rol speelt bij de vissers.  Het is het moment dat er wordt stilgestaan bij de overledenen op zee.  De priester vraagt aan God om de vissers te behoeden en de golven te bedaren.  In Heist vindt de zeewijding steeds plaats op 15 augustus op het Hoogfeest Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming.  De processie 'Ster der Zee' vertrekt aan de kerk en komt aan op het Heldenplein aan de Zeedijk.

In de Margaretakerk van deelgemeente Knokke worden enkele religieuze rituelen van de kerk uitgelegd. Rituelen komen uiteraard veel voor in de religies. Doorheen die rituelen en symbolen voelen mensen zich verbonden met de natuur, met de gemeenschap, met de familie en zelfs met dat wat het leven overstijgt. Net als alle andere mensen gaat ook de gelovige mens in zijn leven door een aantal fasen.  In bijna alle religies worden die belangrijke levensmomenten gevierd met een ritueel. Zo ook in de katholieke kerk. Sommige van die rituelen worden in het christendom sacramenten genoemd.  Die rituelen bezitten een vleug schoonheid en esthetiek en zijn zingevend.

Wanneer? zondag 24 april 2016 - 14.00 - 17.30 uur

Prijs: Gratis