KH SINCFALA Visserkoppenx186Op de expo ‘Visserskoppen vertellen’ kunt u portretten van vissers en hun vrouwen bewonderen. Naast de kunstige portretten ontdek je ook de bijzonderheden van het Heistse en Zeebrugse vissersleven.
Voor de actuele portretten werd een artistiek project uitgewerkt met MAAK en het seniorenontmoetingscentrum de Vierbote. Leerlingen die teken- en schilderles volgen, portretteerden een tiental Heistse vissers op rust en hun partners. De cursisten legden zich toe op de hoofden van de vissers met hun typische visserspet of zuidwester.

Enkelen werden nadien geïnterviewd zodat zij vandaag de bezoekers hun levensverhaal kunnen vertellen. Het is niet de eerste maal dat de Heistse visser model staat.

  • In 1885 tekende de fransman Edgard Auguin verschillende Heistse zeelui en hun families. De prachtige prenten waren nadien in een mooi geïllustreerde kustgids te bewonderen.
  • In 1938 bracht postimpressionist René De Pauw Heistse vissers en hun leven in somber koloriet tot leven.
  • In 1946 had Jef Leysen tijdens z’n legerdienst in Zeebrugge talrijke visserskoppen getekend die nadien in het boekje ‘Visschers uit Heist’ te bewonderen waren.
  • Tussen 1946 en 1988 fotografeerde scheepsmachinist Pierre ‘Kodak’ Meyers menig visser aan boord van Zeebrugse vissersboten.
  • In 2008 deed kunstfotograaf Stephan Vanfleteren zeer succesvol hetzelfde met vissers van de hele Belgische kust.
  • En in 2018 heeft de Kneistse visser Pedro Rappé, met oog voor detail en de nieuwste hogeresolutiecamera’s, vissers op zee vereeuwigd.

Wanneer? Van 1 juli tot 25 november 2018 - 10:00-12:00 en 14:00-17:30 uur - Toegang gratis