De Vlaamsche en de Duitsche Hanze

De Vlaamsche en de Duitsche Hanze
DOCBUXX00134
Boekje met uitleg over de Hanzen. Een hanze of hanza ('groep', 'schare' of 'gevolg', van het Oudhoogduits hansa) was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Door samenwerking probeerden ze hun handel te beschermen en uit te breiden. Vanaf het midden van de twaalfde eeuw ontstonden rond de Noord- en Oostzee samenwerkingsverbanden van Duitse kooplieden, parallel aan het systeem van de Italiaanse handelsnederzettingen, maar veel bescheidener van omvang. Het Zweedse eiland Gotland was aanvankelijk het centrum waar handel met lokale handelaren werd gedreven door kooplieden uit Denemarken, Lübeck en later Westfalen. Van Gotland uit werd ook handel gedreven met Engeland, Vlaanderen en Novgorod, dat al in 1190 een Duitse vestiging had.
Van oorsprong bestond de Hanze voornamelijk uit Duitse steden rond de Oostzee. Later traden ook Nederlandse steden toe. Het verbond bestond uit steden in het huidige België, Nederland, Duitsland, Polen, Noorwegen, Zweden en de Baltische staten, met tijdens de hoogtijdagen uitlopers naar Engeland in het westen en Finland en Rusland naar het oosten. De Hanzesteden dreven handel in het gebied van de Oostzee en de Noordzee.
Papier | boekvorm | rechthoekig | Kaft lichtblauw met zwarte druk, Binnenin zwarte druk, zwart-wit foto's en illustraties |14 x 21,5 cm, dikte 0,3 cm | In redelijke staat
(ON: 2015/143 14/71)
Documenten
Bibliofiele uitgaven (boeken)
1942
Van Poelvoorde, Brugge
J. De Smet, Brugge