Het zwijn

Het zwijn
SCHSCXX00220
Dit schilderij toont donkere wolken boven de zwinvlakte. Op de voorgrond ziet u water. Op de achtergrond ziet u een landschap, met vermoedelijk enkele duinen van de zwinvlakte. De schilder werkte vooral met pastelkleuren. Onderaan links werd het schilderij gesigneerd met 'J. Vandenseylbergh'. Het bevat ook een gouden plakkaatje met de titel van het kunstwerk en de naam van de kunstenaar. Op de achterkant staat 'Knokke-Zoute, 'T Zwijn, J. Vandenseylbergh, pastel, 1951'.
Van den Seylberg(h) mocht beschouwd worden als één van de grootste Belgische pastellisten van de 20ste eeuw. Jacques werd geboren te Antwerpen op 6 maart 1884. Hij overleed te Knokke op 11 augustus 1960 op een leeftijd van 76 jaar. Zijn techniek was een constante die we terugvinden in zijn prachtig werk met als onderwerpen de Kempen, stillevens en bloemen. Hij geraakte op latere leeftijd geboeid door de Noordzee en het Zwin. Tijdens zijn verblijf in 1949 te Spa overleed zijn echtgenote. Korte tijd nadien in 1950 vertrok hij richting Belgische kust, meer bepaald naar Knokke. Jacques nam eerst zijn intrek in de 'Memlinc-Palace' op het Albertplein waar hij jaarlijks zou tentoonstellen in de zomermaanden. In de Astridlaan 4 bewoonde hij achteraf de villa 'La Garouppe'. Zijn geliefkoosde onderwerpen, naast zijn bloemenschilderijen, waren de donkere wolken boven de Zwinvlakte, de mist en sneeuwvlakten. Zijn pastels waren stuk voor stuk meesterwerken. De dichterlijke natuur was voor hem het uitgangspunt van zijn werk. Hij goochelde met subtiele nuances wat de kleuren betreft. Zijn productiviteit steunde wel op de verworven moeilijke techniek die hij beheerste.
Olieverf op doek, houten kader | Rechthoek | Meerkleurig | Schilderij 109 cm x 92 cm | Kader 134,5 cm x 118,5 cm | In goede staat
Schilderijen
Schilderijen
In kader
1951
Jacques Vandenseylbergh
Depot