Het oude zwin ten tijde van de 80 jarige oorlog - Plaat I

Het oude zwin ten tijde van de 80 jarige oorlog - Plaat I
CARLKXX01018
Het oude zwin ten tijde van de 80 jarige oorlog - Plaat I. De kaart (plancopie) toont het gebied van Knokke tot Biervliet en van Breskens tot Moerkerke. Het geeft een behoorlijk gedetailleerd beeld van de Staat-Spaanse linies gedurende de 80 jarige oorlog (rond 1600). Buiten de aanduidingen op de kaart zelf, staat enkel linksboven geschreven: 'PLAAT I'. Verder geen verwijzingen naar vervaardiger, datum, schaal nog legende.
De Staats-Spaanse Linies is een stelsel van verbindingslinies die tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en de Spaanse Successieoorlog (1701-1714) is ontstaan in het noorden van het graafschap Vlaanderen. Dat was Staats-Vlaanderen, het huidige Zeeuws-Vlaanderen, en het Spaanse gebied onmiddellijk daarbuiten, de stad Antwerpen en het noorden van de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Deze linies bestonden uit door dijken verbonden forten, schansen en redoutes. Ze werden aangevuld met versterkte steden en brede wateren. Tegenwoordig zijn vele overblijfselen van deze Linies duidelijk in het landschap aanwezig en vertegenwoordigen hoge cultuurhistorische en natuurwaarden. Merk ook dat op de kaart het gekende 'Fort St. Pol' niet staat weergegeven. (Het werd pas in 1627 gebouwd).
Papier | Rechthoek | Wit, blauw, rood en groen | 75,5 x 50,5 cm | Sterk vergeeld, in 8 gevouwen, hersteld met sterk vergeelde plakband, randen beschadigd
Hoort bij CARLKXX01013.
Kaarten plattegronden en plannen
Landkaarten
Dilte