Carte Géographique et héraldique du Franc de Bruges

Carte Géographique et héraldique du Franc de Bruges
CARLKXX01039
Titel: Carte Géographique et héraldique du Franc de Bruges. De kaart toont centraal de stad Brugge, met omliggende tot (kloksgewijs) Nieuwpoort, Walcheren, Lembeke, Ardooie en Noordschott. Boven en onder 38 wapenschilden van de verschillende 'ambachten'. Ook op de kaart zelf staan bij de plaatsnamen miniatuur wapenschildjes. Linksonder een schaalcartouche met passer, echter zonder aanwijzing omtrent afstandsverhouding. Rechtsonder een rijk versierde cartouche met een man en een vrouwenfiguur. Daarin de titel en de oorspronkelijke vervaardiger (Pourbus). Onder de cartouche staat : '....gravé par J. Petyt'. Midden onder een windroos waarvan de Noordpijl naar rechtsboven wijst. Het werk moet gedateerd worden rond halfweg de 19° eeuw
De Heraldische kaart van het Brugse Vrije, ook de grote kaart van het Brugse Vrije genoemd, is het omvangrijkste cartografisch werk van Pieter Pourbus. De enorme kaart (23,58 m²) werd gemaakt in opdracht van het Brugse Vrije in de periode 1561-1571. Van de oorspronkelijke kaart blijft slechts de rechter bovenhoek over (en valt de bezichtigen in het Groeningemuseum). In 1601 (sommige bronnen zeggen 1597[1]) werd een getrouwe kopie afgeleverd door Pieter Claeissens, omdat het origineel na vijfentwintig jaar al zware schade had geleden. Deze kopie valt de bezichtigen in het Stadsarchief van Brugge. Het belangrijkste kenmerk van deze kaart is de aanwezigheid van de wapenschilden van de afgebeelde ambachten en heerlijkheden. Vandaar ook de naam 'Heraldische kaart'. Doordat de kaart gemaakt is aan de hand van triangulatie geeft deze een behoorlijk accuraat beeld weer van de betrokken regio. Dit beeld wordt versterkt door het gebruik van conventionele tekens, waardoor de kaart een weerspiegeling geeft van het laat-16e-eeuwse landschap. Het hier besproken item is een minutieus nageëtste copie van dit belangrijke werk door Jacques Petyt. Jacques Petyt, (Brugge, 30 augustus 1822 - 12 december 1871), ook bekend als Jacobus, was een zoon van Franciscus Petyt en Angelica Polfliet. Hij begon met een steendrukkerij in 1846 en werd ook leraar aan de Stedelijke academie te Brugge. Hij deed ervaring op in het steendrukken bij de Brugse lithograaf Edouard Daveluy en werd voor zijn werk als drukker van godvruchtige prenten ondersteund door kanunnik Charles Carton. Hij ontwierp tekeningen en werkte samen met Jean Bethune. Ze ontwierpen affiches, heiligenprentjes, diploma's, boekomslagen en ander drukwerk. Hij drukte onder meer in opdracht van de Heilige Beeldekensgilde. De doodsprentjes die hij vervaardigde werden meestal in zwart of paars en zwart gedrukt met gotische letters. Hij werkte ook samen met Karel Verschelde en met Jules Helbig. Veel van de illustraties die verschenen in de Handelingen van het Genootschap voor geschiedenis te Brugge waren van zijn hand. Na zijn vroegtijdig overlijden zette zijn echtgenote Marie-Catherine Lem (Brugge 1 oktober 1819 - 13 oktober 1880) het bedrijf voort onder de naam Weduwe Petyt-Lem. Vanaf 1879 stond hun zoon Edmond Petyt aan de leiding tot in 1891 onder de naam E. Petyt-Ghyselen.
Papier | Rechthoek | Wit, zwarte druk. Taal: Frans | 118 x 91 cm | In algeheel minder goede staat. Scheurtjes aan de randen en de vouwen, kleine hiaten, vervuild en op bepaalde plaatsen is het contrast van de tekening vergaan. 3 horizontale en 3 verticale vouwen en her en der valse plooien.
Kaarten plattegronden en plannen
Landkaarten
Petyt, J.
Dilte