Rolplaat: Inhaling van Heintje van der Noot' te Brussel

Rolplaat: Inhaling van Heintje van der Noot' te Brussel
DIDPLGS00125
Rolplaat: Inhaling van Heintje van der Noot' te Brussel. De prent is op linnen gekleefd en bovenaan en onderaan telkens aan een halfronde lat bevestigd. Bovenaan een touwtje als ophanging en een lint om de plaat als rol weg te bergen. De prent toont de intrede van Heintje van der Noot te Brussel. Linksonder het nr. '52', rechtsonder de uitgever. Op de prent de handtekening van de kunstenaar: 'Edm. Van Offel'.
Hendrik Karel Nicolaas van der Noot (Brussel, 7 januari 1731 - Strombeek, 12 januari 1827) was een Brabantse rechtsgeleerde, advocaat en politicus. Als aanvoerder van de statisten was hij één van de hoofdrolspelers van de Brabantse Omwenteling (1789-1790) tegen het Oostenrijkse gezag (keizer Jozef II). Deze omwenteling leidde tot de kortstondige oprichting van de Verenigde Nederlandse Staten (11 januari 1790 - december 1790). Hendrik was de zoon van Nicolaas Franciscus van der Noot, heer van Vrechem, Kelfs en Gobbelschrooy (+ 1773) en Hiéronimine-Françoise van Caverson (+ 1743). Op 1 februari 1757 promoveerde hij aan de universiteit van Leuven tot licentiaat in de beide rechten. Bron en verdere informatie via de internetlink: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_der_Noot
Hout, papier en linnen | Rechthoekig | Meerkleurig | 95 x 66 cm | Papier veroont verschillende scheurtjes en is aan de randen bevlekt door vocht.
(ON: 2014/202)
Didactisch materiaal
Didactische platen en rollen
Geschiedenis
Bossaerts, Aug. & Zn. (Antwerpen)
Van Offel, Edm.
Depot