Diploma van bekwaamheid voor het provinciaal en gemeente kiesrecht.

Diploma van bekwaamheid voor het provinciaal en gemeente kiesrecht.
DIDRDXX00005
Diploma van bekwaamheid | voor het provinciaal- en gemeentekiesrecht, uit gereikt door het koninkrijk België. Een staatsjury kent aan Louis Frans Vandecavey op 13 maart 1890 kiesbekwaamheid toe afgelegd te Brugge op 7 maart 1890 en geslaagd met drie vijfden van het geheel getal der punten toegekend aan het geheel der leerstoffen. Het diploma is in sepia-inkt ondertekend door leden van de jury en de drager van het diploma. De toekenning van kiesbekwaamheid is in uitvoering van de wet van 24 augustus 1883, bij KB van 2 oktober 1883.
De keerzijde bevat een toelichting: Dit is een aandenken aan mijn grootvader Louis Frans Vande Cavey. Naar overlevering van mijn grootmoeder Stephanie Thiel, was hij naar het schijnt de enige op de gemeente die in het jaar 1893 als gewoon werkman zijn stem mocht uitbrengen voor het gemeente- en provinciaal kiesrecht. In die tijd hadden enkel de notabelen, de geestelijken en de rijken stemrecht. Ze hadden volgens hun functie in de maatschappij zelfs meerdere stemmen. De armen moesten bij wijze van een examen aantonen dat ze bekwaam waren Žs lands regeerders te kiezen. De wet voor het algemeen stemrecht voor de mannen is er maar gekomen in 1920. deze voor de vrouwen in 1948.
Document in beige kartonpapier met zwarte sierlijke opdruk, in wit passe-partout en verguld houten kader met glasplaat. (37 x 28 cm). Keerzijde: karton met nageltjes en papier met getypte tekst.
(ON: NIEW02664).
Didactisch materiaal
Rapporten
13/03/1990
Depot boven