Projector

Projector
HSSFFXX00021
De projector, ook toverlantaarn genoemd, bestaat uit een bakje met vooraan een cilinder met lens (diameter 5,5 cm). Daartussen een schuifje voor het inbrengen van een diapositief. In het bakje wordt een kaars of olielampje geplaatst. Het bakje heeft achteraan een scharnierend gedaalte om de kaars te plaatsen en bovenaan een opening voor de warmteafvoer. Het geheel is op een houten plankje gemonteerd.
Een toverlantaarn bestaat uit verschillende onderdelen. Op de achterwand bevindt zich een holle spiegel, die als condensor fungeerde. Aan de voorkant zit een lens als objectief waarachter glasplaatjes kunnen worden geschoven. Tussen de holle spiegel en het glasplaatje bevindt zich een lichtbron. Een afbeelding die met transparante verf op het glasplaatje is aangebracht, wordt geprojecteerd op een zich voor de toverlantaarn bevindend scherm. De lichtbron was aanvankelijk een kaarsvlam of een olielampje, later een gasvlam, en nog later een gloeilamp.

Hoewel het mogelijk is om niet-doorzichtige afbeeldingen te gebruiken, werd en wordt in vrijwel alle gevallen een afbeelding gebruikt op een doorzichtig glasplaatje. Deze glasplaatjes moeten erg nauwgezet gefabriceerd worden. Kleine foutjes worden namelijk fors uitvergroot tijdens de projectie. Sommige plaatjes bevatten bewegende onderdelen, zodat bijvoorbeeld een schommelend schip wordt geprojecteerd. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Toverlantaarn
IJzer en hout | Balkvormig | Zwart | 14 X 21 X 30 cm | Roestig
(ON: 2014/099)
Hobby sport en spel
Foto- en filmapparatuur
Depot