Ereteken: Oorlogskruis 1914-1918 met bronzen palm

Ereteken: Oorlogskruis 1914-1918 met bronzen palm
VRZMDXX00450
Ereteken: Oorlogskruis 14-18 met bronzen palm. Bronzen ereteken in de vorm van een maltezerkruis met zwaarden, centraal een klimmende leeuw. Scharnierend opgehangen aan een beugelkroon. Alles aan een rood (met 5 verticale groene strepen) lint. Bronzen palm met initiaal A. op het lint. Achteraan is de leeuw vervangen door de letter A.
Dit bronzen kruis werd toegekend aan militairen voor daden van moed tegenover een vijand. Zowel voor personeel van land-, zee of luchtmacht. Het ereteken werd ook aan buitenlandse militairen uitgereikt. Het werd niet alleen voor daden van moed uitgereikt, maar tevens ook bij het behalen van 5 frontstrepen ( is gelijk aan 3 jaar frontdienst, een eerste streep na 1 jaar de volgende na telkens 6 maanden), voor goed gedrag, voor vrijwilligers ouder dan 40 jaar of jonger dan 16 jaar met minimaal 18 maanden dienst in een gevechtseenheid, ontsnapte krijgsgevangenen die opnieuw in militaire dienst gingen, of militairen die wegens verwondingen op non-actief werden geplaatst kregen eveneens het Oorlogskruis. Het ereteken kon postuum worden verleend. In dit laatste geval werd een metalen staafje met zwarte email op het lint bevestigd. Onderofficieren, korporaals en soldaten overleden ten gevolge van verwondingen opgelopen door de vijand werden benoemd tot Ridders in de Leopold II Orde en ontvingen ook het Oorlogskruis. Bij een daad met vermelding in het legerorder werd een bronzen palm met monogram "A" op het lint bevestigd. Vijf van deze bronzen palmen werden vervangen door een zilveren en vijf zilveren door een gouden palm. Vermeldingen op het regimentsdagorder werden beloond met een bronzen leeuw op het lint, een vermelding op het brigadedagorder met een zilveren leeuw en tenslotte vermeldingen op het divisiedagorder een gouden leeuw. Deze leeuwtjes werden later afgeschaft en vervangen door de eerder beschreven palmen. Een nestel of koord of fourragère in de kleur van een Belgische Ridderorde kan in een verkleinde versie op het lint worden aangebracht voor verdiensten van volledige eenheden zoals een regiment of een divisie. Dit voor minstens twee citaties op het legerdagorder. Het Oorlogskruis werd dan toegekend aan de vlag van deze eenheid en werd daarom soms vaandeldecoratie genoemd. Het medaille in de vorm van een kruis vertoont tussen de armen twee gekruiste zwaarden. In het medaillon staat een leeuw afgebeeld. De achterzijde is identiek behalve de leeuw die is vervangen door het Koninklijk monogram 'A' van Albert I. Het lint is rood met vijf groene strepen. Bron: http://www.quartermaster.nl/index.php/overige/belgie-oorlogskruis-14-18-met-bronzen-palm.html
Metaal en stof | Willekeurig | Meerkleurig | 4,5 x 11 cm |
(ON: 2014/152). In kader met glas, omlijsting in zwart en goud en een rug van groene stof: VRZMDXX00447 tot en met VRZMDXX00458, MILALXX00189 en MILALXX00191.
Diverse verzamelingen
Medailles en erepenningen
1914 tot 1918
BIB Sincfala