Twee bekers Terra Sigillata - type Dragendorff 30 (1) en type Dragendorff 33 (2)

Twee bekers Terra Sigillata - type Dragendorff 30 (1) en type Dragendorff 33 (2)
ARCZVTS00002
Twee bekers Terra Sigillata - type Dragendorff 30 (1) en type Dragendorff 33 (2). Beide bekers zijn opgevist uit de Noordzee en nadien opgekuist en dateren uit de Romeinse periode.
Terra sigillata (Latijn voor gestempeld aardewerk) is de eigentijdse, sinds het begin van de 19e eeuw gebruikelijke benaming voor een fraai soort gebruiksvoorwerpen uit aardewerk, dat in de Romeinse keizertijd algemeen in omloop was. De verschillen en overeenkomsten inzake de fabricage en de decoratie van terra sigilata, en vooral ook de op het vaatwerk aangebrachte pottenbakkersmerken maken het de archeologen vrij makkelijk bij de identifactie en de filiatie van diverse ateliers. Daardoor kan de terra sigillata een belangrijke bijdrage leveren aan de datering van de lagen waarin het wordt aangetroffen. (wikipedia) Hans Dragendorff was een Baltisch-Duits geleerde die in 1896 het eerste classificatiesysteem voor het type Samisch aardewerk of Terra Sigillata met typenummers introduceerde (vetaling uit wikipedia)
Aardewerk | Beker | Roodbruin | Type Dragendorff 30: diameter 12,6 cm, hoogte 10,4 cm. Type Dragendorff 33: diameter voet 4,6 cm diameter opening 10,1 cm hoogte 5,5 cm | Dragendorff 30: in goede staat. Dragendorff 33 voet beschadigd. Sporen van zeepokken. Opgekuist
(ON: 2020/076)
Archeologie
Zeevondsten
Terra Sigillata
Archief