Afdrukken

Doelgroep

Lager onderwijs: 5de en 6de leerjaar

Museum Sincfala is een uitleenpunt voor het educatieve aanbod van Raakvlak, de Intergemeentelijke samenwerking Archeologie van Brugge en omstreken. In Museum Sincfala kan je het archeologisch bordspel “De Romeinse handel en wandel” uitlenen en de workshop Vuilniszakproject volgen.

Inhoud

Romeinen_cover

Archeologisch bordspel “De Romeinse handel en wandel”
Hoe Romeins waren onze voorouders eigenlijk? Via een spannend bordspel “De Romeinse handel en wandel” gebaseerd op het Romeinse wegennet reizen leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de ene archeologische vindplaats naar de andere. Daar komen ze meer te weten over welke producten er allemaal werden ingevoerd en wat de Romeinse invloed was op het alledaagse leven. Het spel kan gespeeld worden met zes groepjes.

De leerkracht krijgt een lesmap met handleiding en informatie rond de Romeinen in de eigen gemeente (Knokke-Heist, Brugge, Jabbeke, Zedelgem, Torhout, Gistel, Ichtegem, Middelkerke, Oostkamp …). Het spel is ontworpen door Raakvlak.

Het materiaal zit verpakt in een plastic container en is makkelijk te vervoeren.

Vuilniszakproject

Romeinen_bordspel

Een archeoloog legt aan de hand van een moderne vuilniszak uit hoe je het afval kan interpreteren. Zo weten we door de blikjes bier dat de mensen een feestje gegeven hebben, de fopspeen en het kapotte speelgoed leiden dan weer naar een baby en de spuitbus haarlak speciaal voor krullen vertelt ons dan iets meer over het uiterlijk. Op dezelfde manier kijken de kinderen dan naar echte vondsten: waarom vinden we zoveel vis in een kloostercontext, kan dit zijn omdat de paters en zusters enkel vis mochten eten? En de vele hoornpitten zijn typisch afval van de leerlooiers.

Daarna gaan we nog een stapje verder. Hoe weten we nu wat mensen aten? Door een zeefstaal voorzichtig te sorteren met een pincetje vinden de kinderen kersenpitjes, visgraten, aardbeipitjes, maar ook stukjes schoen, kleine restjes stof, steentjes enz. Voorzichtig leggen we uit dat alles wat ze voor zich zien uit een beerput komt en na de eerste kreten van afschuw gaan ze rustig en nog geconcentreerder op zoek naar de geheimen van het toilet. Het lijkt wel vies, maar het is het niet.

Foto’s

Klik hier voor een impressie.

Duur

Hulpmiddelen

Prijs

Reservatie

Meer informatie?

050 530 730 – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Terug naar overzicht