>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2012ZondagBabbel - Romeinse Kustverdediging - Zondag 26 februari 2012

 

KHab-0085

 

poldertocht-coverOp vrijdagnamiddag slingert de Pajerotrein door de polders en brengt je met ervaren gids langs de mooiste plaatsen van Knokke, Westkapelle, Ramskapelle en Heist. Aan het Hazegras presenteert Hoeve Zoete Polder een proevertje. Je houdt halt aan de Kalfmolen. Er is een kort bezoek met drankje aan het For Freedom Museum voorzien. Daar kan je in de buurt ook de molen van Callant ontdekken.

De tocht met de Pajerotrein op vrijdag ondergaat een ware metamorfose. De nieuwe titel dekt uiteraard de lading: een tocht doorheen de polders van de gemeente Knokke-Heist met zoete en zoute ontdekkingen voor alle zintuigen. Vanuit de startplaats aan het Lichttorenplein wordt via een kronkeling door Het Zoute koers gezet naar de eerste halte: Hoeve Zoete Polder aan de Hazegrasstraat. Daar krijg je een proevertje – zoet uiteraard - aangeboden.

De hobbelige Graaf Jansdijk brengt je via de OLV-kapel tot aan de voet van de Kalfmolen. Bij voldoende wind zorgen een van de twee molenaars ervoor dat de molen draait. Wie wil kan heel even in het molenkot kijken. Opnieuw verder door de polders met hier en daar een mooie rij villa’s bereik je Westkapelle. Langs de Waterstraat arriveer je in Ramskapelle voor een volgende stop met blitzbezoek aan het For Freedom Museum (met drankje) en de vlakbij gelegen Molen van Callant. Met een beetje geluk draaien de wieken en is de molenaar thuis. Via Heist en Duinbergen bereik je het Lichttorenplein. Je gaat gegarandeerd met een hoofd vol herinneringen naar huis.

Download hier de folder (pdf) van de zomertochten.

 

Praktische informatie
Opstapplaats: Lichttorenplein (Knokke) 14u. Einde van de tocht: Lichttorenplein omstreeks 17.30u.

Prijs
Volwassenen: €12,00 | -12 jaar: €6,00 | drankje inbegrepen

Tickets en reservatie (verplicht)
Dienst Toerisme Knokke-Heist - Knokke: Zeedijk-Knokke 660 - Heist: Knokkestraat 22 - Tel.: 050 630 380

 

 Je kunt deze activiteiten (het hele jaar door) ook reserveren voor groepen.

 

{pgcooliris id=22|width=100%|height=500|numrows=2|otherflashvars=style=white&showSearch=False}

 

Enkele locaties in woord en beeld


Dominicanenkerk (Knokke)
dominicanenkerkHet spierwitte 'Zoutekerkje' zou niet misstaan in een zonnig zuiders landschap. In 1911 was er sprake van een parochiekerk in het Zoute. Het bisdom stond dit niet toe en het project werd toevertrouwd aan de Paters Dominicanen. Dit kerkje kwam er vooral op initiatief en met geldelijke steun van Graaf Maurice Lippens. De mooie constructie in Romaanse stijl werd ontworpen door de Brugse architect J. Viérin; de bouw ervan werd toevertrouwd aan de Heistse aannemer E. Daveloose. Zijn schoonbroer H. Pyckavet, eveneens uit Heist, zorgde voor het prachtige dakgebinte, voor een zoldering in de trant van de Nieuwpoortse hallen. De stijlvolle glasramen ontworpen door Antoon Karte en Herman Wouters, werden geschonken door verschillende adellijke families. In 1929 werd de kerk verruimd met een stemmig kloosterpand en in 1934 kreeg het kerkje een nieuw hoogzaal en ook een klokkenspel. In de gaanderij hangt een merkwaardige Kruisweg in houtsnijwerk van beeldhouwer Emile Raes.

 

kalfmolen’t Kalf en Kalfmolen (Knokke)
Dit is de oudste woonkern van Knokke. De molen (1690) werd beschermd in 1924 en in 1979-1980 grondig gerestaureerd. Deze molen is een paar jaar na de Vrede van Munster op de Graaf Jansdijk gebouwd(1690). In 1924 beschermd monument en in 1928 aangekocht door de vrienden van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. In 1980 volledig gerestaureerd door het Gemeente bestuur van Knokke-Heist een molenaar houdt de molen elke zondagvoormiddag draaiende. Oud stadhuis: Reeds gekend in 1638 in het café van Charel Bril. De Graaf Jansdijk, deels aangelegd in de 14de eeuw en door de Graaf van Vlaanderen Hertog Jan zonder Vrees, werd volledig hersteld en heraangelegd in de periode 1404-1419.


Veldkapel Onze-Lieve-Vrouw - Graafjansdijk (Knokke)
Deze trouw bezochte kapel met Lourdesgrot werd in 1893 gebouwd nabij de hoeve van de familie Mengé, in een rustige, landelijke omgeving. Het unieke polderlandschap biedt vergezichten tot Sluis en Cadzand. De eigenares van de hoeve, de Brugse juffer Marie Breydel, beloofde een kapel te bouwen indien ze genas van een kwalijke beenbreuk. Zij herstelde en hield woord. Sindsdien wordt Maria er speciaal aanroepen tegen allerlei beenderkwalen. Al in 1908 richtte de toenmalige pastoor Ronse een parochiale bedevaart in. Deze gebedstocht wordt nog ieder jaar herhaald. Op de eerste zondag van mei en van oktober trekt men al biddend van de Sint-Margaretakerk naar Onze-Lieve-Vrouw van de Graaf Jansdijk Aan de kapel heeft een korte plechtigheid plaats. Doch niet enkel in de Maria- en Rozenkransmaand gaat men op beevaart. Het hele jaar door komen er mensen bidden. Daarvan getuigen de vele brandende kaarsen.

De Vrede (Knokke)
De Vrede was een herberg genaamd naar het Verdrag van Fontainebleau uit 1784 dat rust bracht in het grensgebied. Vier eeuwen lang lag deze streek aan de zee, aan de linkeroever van het Zwin. Verschillende “forten” in de buurt verwijzen naar de oorlogen in de streek: 80-jarige Oorlog en Successieoorlogen. De Burkeldijk is genoemd naar de inpolderaar Matheus van Burckel.

westkapelle_kerk_buitenSint-Niklaaskerk (Westkapelle)
Deze kerk was een baken voor de scheepvaart in het toenmalige Zwin. In 1405, na de brand door de Engelsen, is ze heropgebouwd met bijdragen van Brugge, Gent, Ieper en het Brugse Vrije. Laatste restauratie in 1995. Let binnen op het orgelmeubel (1648), de biechtenstoelen (1648) van pastoor Willem Jennyn door Jacques du Blon (1725) en door Pieter de Roo (1754) die ook de communiebank sneed. Preekstoel van Jan Clauwaert (1745). Schilderij O.L.V.-ten hemel opgenomen door Antonius Suweyes. Grafzerk voor pastoor Jennyn (1636-1673). Rondom de kerk een ommegang voor de Heilige Livinus. Het Pastoor de Neveplein herdenkt de parochieherder die als onbeëdigde priester in 1708 weigerde trouw te zweren aan de Franse Republiek en naar Guyana werd verbannen waar hij reeds in 1799 stierf.

Sint-Vincentiuskerk (Ramskapelle)
Kerk uit de 13de eeuw, herbouwd in 1635. Rechts naast de ingang een kastje met spijlendeur: het “schettekot”. Hierin werden offers gelegd die nadien aan de kerkdeur werken verkocht ten bate van de armen.

Lichttorenplein en kantoor Toerisme (Knokke)
Gebouw van architect Luc Declercq op het totaalroze Lichttorenplein naar een ontwerp van kunstenaar Gert Verhoeven.

 

DSC04071web DSC04059 DSC04111

DSC04080 DSC04037 DSC04087

 

 

Boek uw ticket nu bij de Dienst Toerisme (050 630 380 – Heist: Knokkestraat – Knokke: Lichttorenplein), dan alleen bent u zeker van een plaats!

 

 

Zomer 2012 - Overzicht optredens in Museum Sincfala: 
 

Museumavonden in Sincfala zijn een traditie op donderdagen tussen 11 juli en 15 augustus.

In 2012 is het museum op 12, 19 en 26 juli en op 2 en 9 augustus tot 22 uur open!

Om 18.30 en 19 uur start in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw een gids met een rondleiding in ondermeer de zomertentoonstelling ‘Boterhammen met zand’ en om 20 uur begint een optreden van onze uitgenodigde muziekanten. Op 19 juli echter begint de vertoning 'Kikkerkusje' voor kinderen en (groot)ouders om 19 uur!

Kinderen kunnen ook op hun eigen houtje aan de slag. Samen met Fonske en Vlieg gaan ze dit jaar op schattenjacht. Het plan lag klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum met succes te ontdekken.

Behendigheid is troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud. Voor een drankje kon men tussendoor terecht aan onze bar. Om de dag af te sluiten serveert Museum Sincfala elke week om 20 uur een optreden.

Handige Links:

 
Toegang op museumavonden: 2,00 euro en een gratis drankje als je intekende op onze mailinglist!
Voor kinderen tot 12 jaar is het bezoek op deze avonden gratis.