Afdrukken
WandelHeist-0062

 

wandel-heist-coverOp maandagnamiddag verken je te voet met een ervaren gids de geschiedenis en de natuur van Heist. Vanop de zeedijk pik je een vleugje vervlogen toerisme mee. Ook het vroegere Koudekerke staat op het programma. Er is een tussenstop met drankje voorzien in Café Terminus. Via Museum Sincfala eindigt de wandeltocht met een bezoek aan de Visserskapel.

De vertrekplaats, het Heldenplein, zet meteen de toon. Waar nu de “put” van Heist is, stond ooit het roemruchte Grand Hotel du Kursaal. Het monument van Le Roy herdenkt de Heistse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Daarna start de tocht doorheen Heist met een bezoek aan de Sint-Antonius Abt-kerk, het Vissershuldeplein met het beeld van Taeckens en de Zeedijk, waar al in 1870 dames met parasols flaneerden. Vanaf de Zeedijk heb je een mooi zicht op de Baai van Heist, een belangrijk natuurgebied. Via de nieuwe Lichtenlijn, de brug over de Elizabetlaan, wandel je tussen de natuurgebieden Vuurtorenweiden en Sassenhul. Dan is het weer tijd voor geschiedenis met een bezoek aan het “verdwenen” Koudekerke. Na de tussenstop met drankje loop je via De Garre, het smalste straatje van Heist, naar Museum Sincfala voor een kort bezoek. Via de Visserskapel bereik je met de gids opnieuw het Heldenplein.


boerenhof-heistDownload hier de folder (pdf) van de zomertochten.

Praktische informatie
De afstand bedraagt ongeveer 5 kilometer.
Startplaats: Heldenplein (Heist) 14u.
Einde van de tocht: Heldenplein omstreeks 17u.

Prijs
Volwassenen: €4,00 | -12 jaar: €2,00 | drankje inbegrepen

Tickets en reservatie (verplicht)
Dienst Toerisme Knokke-Heist - Knokke: Zeedijk-Knokke 660 - Heist: Knokkestraat 22 - Tel.: 050 630 380

Je kunt deze activiteiten (het hele jaar door) ook reserveren voor groepen.

{pgcooliris id=18|width=100%|height=500|numrows=2|otherflashvars=style=white&showSearch=False}

 

Enkele locaties in woord en beeld
Heldenplein
Op het Heldenplein werd tussen de twee wereldoorloge n het gedenkteken voor de gesneuvelden en voor de oorlogslachtoffers opgericht. De "put", het lager gelegen gedeelte van het plein, was de plaats waar tot in 1944 het "Grand Hotel du Kursaal" stond. Het was een rijk ingericht gebouw met speelzaal.

Sint-Antoniuskerk
Toen rond 1860 het toerisme tot ontwikkeling kwam en de Heistse bevolking geleidelijk aan ook aangroeide, bleek het oude kerkje (aan de site waar nu het Boerenhof staat) te klein om de gelovigen plaats te bieden. Er werd beslist een nieuwe kerk te bouwen, dichter bij de Zeedijk. De oude kerk werd afgebroken. De nieuwe kerk is gebouwd van 1871 tot 1875 naar de plannen van architect P. Buyck. De bouwstijl is neogotisch.

Vissersmonument
Gemaakt in 1962 door André Taeckens (1906-1962). Twee jaar na zijn dood werd het geplaatst. De kunstenaar inspireerde zich voor de realisatie op het ontwerp van de Heistse beeldende kunstenaar Henri De Jaeger. Jaarlijks is er op de zondag van Carnaval, na de eucharistieviering in de Sint-Antoniuskerk, een indrukwekkende bloemenhulde aan het Vissersmonument.

{phocagallery view=category|categoryid=18|imageid=808|imageshadow=none|piclens=2|float=right} Boerenhof
De parochie Koudekerke (het latere Heist) behoorde oorspronkelijk tot de parochie Lissewege. In 1221 werd het een afzonderlijke parochie. In de buurt van het Boerenhof stond tot in 1884 het gotische Sint-Antoniuskerkje. De toren van het kerkje ver­toonde grote gelijkenis met het oude torentje van de Sint-Margaretakerk van Knokke. Rond de kerk lag het kerkhof. Het werd in de eindjaren 1970 ontruimd. Naast het oude kerkhof staat nog de oude pastorie. De hofstede Boerenhof dateert van 1732. De hoeve bestaat uit verschillende gebouwen. De Friese schuur heeft een strooien dak en heeft lang dienst gedaan als feestzaal. Het woonhuis in oude Vlaamse stijl is een drank- en eetgelegenheid geworden.

{phocagallery view=category|categoryid=18|imageid=791|imageshadow=none|piclens=2|float=left} Oud-Visserijschool
In het zogenaamde “Kasteeltje”, kregen de toekomstige vissers van de Oostkust tot 2005 hun opleiding. Het gebouw werd tussen 1919 en 1921 opgetrokken door en voor de aannemer van strand- en haven­werken Gustaaf De Jonghe. Het kasteeltje verenigt een aantal bouwstijlen. Na de Tweede Wereldoorlog kocht de Belgische staat het en vestigde er in 1947 de Rijksvisserijschool. Eerder was er al een vrije vissersschool opgericht door E.H. Froidure en pastoor A. Masschelein. Deze visserijschool gaf oorspronkelijk alleen avond- en zondagsonderwijs. Vanaf 1947 werden er ook daglessen gegeven. De vrije visserijschool verhuisde naar de Kerkstraat. In 1978 fusioneerden de vrije en de officiële visserijschool om na de gewestvorming te worden overgedragen naar de Vlaamse Gemeenschap.

Oud Schoolgebouw - Museum Sincfala
Het gerestaureerde oude schoolgebouw is in 1898/1899 opgetrokken in neorenaissancestijl naar de plannen van R. Buyck. Aannemer Pieter Thiel uit Heist bouwde de school. In het schoolgebouw huist sinds 1970 Museum Sincfala. Voordien was de collectie (aanvankelijk 60 stukken, nu zijn het er meer dan 40.000) ondergebracht in "Huize Saeftinghe" in Lissewege. In het Oud Schoolgebouw is het heemkundige deel gevestigd met de nadruk op het vissersleven aan boord en aan de wal. Naast het schoolgebouw staat een gerestaureerde schuur waar de geschiedenis van de Zwinstreek aan bod komt.

Visserskapel
Deze neogotische kapel uit 1892 werd gebouwd ter vervanging van een kapel uit 1854 in de buurt van de Vuurtorenstraat. Bij herstellingen in 1927-1928 werd de kapel uitbreiding met een klein achtergelegen kapelletje met beeld van de Heilige Theresia. Toen werd ook een omheining aangebracht, die nu verdwenen is. Gedenkteken in het kleine kapelletje heeft het opschrift: "Hier is 't/ 't Visscherskapelletje/ Opgericht in de duinen door/ E.H. Nounckele Pastor en/ C. Bassens Reeder Anno 1892/ Hersteld en/ Verfraaid annis/ 1927-1928". In het kapelletje is bidruimte en koor met neogotisch altaar toegewijd aan "Onze Lieve Vrouw, Ster der Zee". Boven het altaar en aan de andere binnenmuren hangen boten, reddingsboeien, foto's van vissers die omkwamen op zee.

 

Je reserveert best nu een plaats bij de Dienst Toerisme (050 630 380 - Heist: Knokkestraat - Knokke: Lichttorenplein).
Enkel dat geeft je garantie dat je mee op stap kan.

 

Zomer 2012 - Overzicht optredens in Museum Sincfala: 
 

Museumavonden in Sincfala zijn een traditie op donderdagen tussen 11 juli en 15 augustus.

In 2012 is het museum op 12, 19 en 26 juli en op 2 en 9 augustus tot 22 uur open!

Om 18.30 en 19 uur start in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw een gids met een rondleiding in ondermeer de zomertentoonstelling ‘Boterhammen met zand’ en om 20 uur begint een optreden van onze uitgenodigde muziekanten. Op 19 juli echter begint de vertoning 'Kikkerkusje' voor kinderen en (groot)ouders om 19 uur!

Kinderen kunnen ook op hun eigen houtje aan de slag. Samen met Fonske en Vlieg gaan ze dit jaar op schattenjacht. Het plan lag klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum met succes te ontdekken.

Behendigheid is troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud. Voor een drankje kon men tussendoor terecht aan onze bar. Om de dag af te sluiten serveert Museum Sincfala elke week om 20 uur een optreden.

Handige Links:

 
Toegang op museumavonden: 2,00 euro en een gratis drankje als je intekende op onze mailinglist!
Voor kinderen tot 12 jaar is het bezoek op deze avonden gratis.