>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2012Zondagbabbel - Van Knocke naar St.-Anna - Zondag 28 oktober 2012

 

DK779907A-Erik_20Deetens

Op 17 juni 2012 is er in Museum Sincfala een tentoonstelling van scheepsmodellen en scheepsantiek.

Het museum is op die dag doorlopend van 10 tot 17u30 GRATIS open voor het publiek. Het is een traditie, want die zondag is de hoogdag van een feestelijke week in de Oosthoek/Pannenstraat (deelgemeente Heist) met onder andere een reuze rommel- en sfeermarkt.


Tentoonstelling van scheepsmodellen

Diverse type's scheepsmodellen zijn er te bezichtigen waaronder bokkentreilers, sleepboten, marine- en vrachtschepen. De modellen zijn vanaf tekening gemaakt, er zitten daar dan ook vele werkuren in.

modelvisserijDe geschiedenis van de scheepsmodelbouw is zo oud als de zeevaart zelf,er zijn diverse scheepsmodellen gevonden in de grafkamers van Toet-Ank-Amon en Meket-Re.

Toen de zeevaart zich begon uit te breiden met de reizen naar het Verre- Oosten kwam er een sterke groei in de scheepsbouwen en evenredig scheepsmodelbouw,vele modellen waren handsnijwerk van matrozen,ook uit ivoor werden scheepsmodellen gesneden soms echte kunstwerkjes.

In de vorige eewen werden in Groot- Brittanië  voor o.a Prins Henry reeds modellen gemaakt door de scheepsbouwer Phineas Pett nl: de Ark Roalen en de Sovereign of the Seas.

modelvisserij1Olivier Cromwell  (Groot- Brittanië) beval rond de 17de eeuw van ieder nieuw type ship dat gebouwd werd een model te laten maken dit omdat men een betere indruk had van het te bouwen schip dit was duidelijker dan op een tekening,ook werden er in deze tijd veel modellen gemaakt zonder beplanking zodat men duidelijk de indeling van het schip kon zien.

In het begin van de 19de eeuw begon men in Amerika scheepsmodellen te gebruiken voor proefnemingen,later is men begonnen met scheepsmodellen door rederijen als commerciële doeleinden, dit is nog steeds het geval. Er worden nog steeds modellen gemaakt voor museums, proefnemingen en rederijen.

breskensScheepsmodel als hobby vond men eerder terug waar er maritieme bedrijvigheid was, meestal door mensen met een maritieme achtergrond. Later heeft de speelgoedindustrie daarop ingespeeld en zo werd scheepsmodelbouw voor iedereen toegankelijk.

Zelfbouw van scheepsmodellen als hobby is aan het verdwijnen. De jeugd heeft het moeilijk om honderden zoniet duizenden uren te besteden aan het vervaardigen van een scheepsmodel. Ook de industrie heeft zich aangepast. De modellen die nu vervaardigd worden komen meestal uit lage loonlanden. Ze zijn niet meer zo gedetaileerd als de vroegere modellen daar het anders onbetaalbaar is geworden.


Deelnemers aan de tentoonstelling in Museum Sincfala op 17 juni 2012 zijn onder andere:

Deetens Erik (Knokke-Heist), Pieters Ronny (Knokke-Heist) en Koster Ko (Yerseke Nederland).

Hieronder enkele sfeerfoto's van vorig jaar:

oosthoekkermis-2011-bv-03 oosthoekkermis-2011-bv-05
oosthoekkermis-2011-bv-07 oosthoekkermis-2011-bv-09
oosthoekkermis-2011-bv-10 oosthoekkermis-2011-bv-11
oosthoekkermis-2011-bv-14 oosthoekkermis-2011-bv-22

oosthoekkermis-2011-bv-24

oosthoekkermis-2011-bv-30

 

 

Zomer 2012 - Overzicht optredens in Museum Sincfala: 
 

Museumavonden in Sincfala zijn een traditie op donderdagen tussen 11 juli en 15 augustus.

In 2012 is het museum op 12, 19 en 26 juli en op 2 en 9 augustus tot 22 uur open!

Om 18.30 en 19 uur start in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw een gids met een rondleiding in ondermeer de zomertentoonstelling ‘Boterhammen met zand’ en om 20 uur begint een optreden van onze uitgenodigde muziekanten. Op 19 juli echter begint de vertoning 'Kikkerkusje' voor kinderen en (groot)ouders om 19 uur!

Kinderen kunnen ook op hun eigen houtje aan de slag. Samen met Fonske en Vlieg gaan ze dit jaar op schattenjacht. Het plan lag klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum met succes te ontdekken.

Behendigheid is troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud. Voor een drankje kon men tussendoor terecht aan onze bar. Om de dag af te sluiten serveert Museum Sincfala elke week om 20 uur een optreden.

Handige Links:

 
Toegang op museumavonden: 2,00 euro en een gratis drankje als je intekende op onze mailinglist!
Voor kinderen tot 12 jaar is het bezoek op deze avonden gratis.