>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenGeannuleerd - Zondagbabbel - Victor Depaepe en de strijd om het Brugse visserijprivilegie - Zondag 22 november 2020

Lezing op zondag 22 november 2020 door Paul Depaepe

DEZE LEZING IS HELAAS GEANNULEERD.

58807 victor de paepe midden met twee personen van ministerie van landbouw en visserijIn de 17e eeuw verleende Brugge onderdak aan de toenmalige Engelse koning Charles II, die voor de dictatuur van Cromwell naar het buitenland was gevlucht. In 1666 - Charles II had inmiddels weer zijn plaats op de Engelse troon ingenomen - was de vorst nog steeds onder de indruk van de gulle gastvrijheid van de Bruggelingen die hij, uit erkentelijkheid, een privilegie verleende om ten eeuwigen dage met 50 boten in de Britse kustwateren te vissen.

Dat document, één van de pronkstukken van het stadsarchief van Brugge, geraakte nadien eeuwenlang in de vergetelheid tot de Brugse reder Victor Depaepe het in 1963 van onder het stof haalde en effectief in de Britse wateren ging vissen. Het bekwam de man slecht, want heel snel werd hij opgepakt door de Britse zeevaartpolitie. Eigenlijk wilde Depaepe op die manier een rechtszaak uitlokken die moest bevestigen dat het "eeuwige privilegie" nog steeds van kracht was. Zo'n geding kwam er echter nooit.

Nu heeft het Public Record Office, zeg maar het Britse rijksarchief, de documenten van de zaak-Depaepe vrijgegeven. En wat blijkt ? De advocaten van de toenmalige Britse minister van Landbouw adviseerden de excellentie een rechtszaak tegen Depaepe te vermijden omdat het privilegie van Charles II inderdaad nog steeds rechtsgeldig was.

Paul Depaepe vertelt ons het boeiend verhaal hoe zijn vader tewerk ging om de rechtsgeldigheid van dit eeuwige privilegie uit te testen in het politiek klimaat van de jaren ’60 en in 1964 zelfs een kruistocht daartoe ondernam.

Praktische informatie

Lezingen zijn momenteel gratis. Reservatie en het dragen van een mondmasker is verplicht. Best om 15 minuten vroeger te komen. De ingang voor de lezing bevindt zich op de speelplaats van GBS Het Anker. 

Plaats

toegang-felix-timmermanstraat-37Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Gratis parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37 (klik op de foto voor Google streetview)