>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenVakantiekolonies - Heist - Pension Pirlochon

Gidsbeurt - De kerk van Westkapelle door de eeuwen heen

Van 10 tot 17 uur start elke 15 minuten een gids met maximaal 9 personen. Reservatie is verplicht en dit kan online via onderstaande link of telefonisch op het nummer 050 530 730. Deze activiteit is gratis en het dragen van een mondmasker is gedurende het volledig bezoek vereist.

Reserveer hier uw Gidsbeurt - Kerk Westkapelle

Kerk van WestkapelleWestkapelle is de oudste deelgemeente van Knokke-Heist en heeft een boeiende geschiedenis te vertellen.

Voor Open Monumentendag nemen we de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle als hoofdrolspeler en aan de hand van haar woelige geschiedenis en z'n erfenis worden de toehoorders meegenomen in een interessante wandeling doorheen geschiedenis, symbolen, gezegden en gebruiken..

Reeds in 1110 werd een kapel in het waesland (moerassige grond) vermeld. Deze kapel was vanuit de parochie Oostkerke ontstaan tot ze rond 1230 door de bisschop van Doornik tot parochiekerk verheven werd. Na het ontstaan van het Zwin in 1134 was de toren van Westkapelle een belangrijk baken voor de koopvaarders die vanop zee richting Brugge vaarden. In 1405 werd de kerktoren van Westkapelle verwoest in een oorlog met de Engelsen.

In 1412 werd ze reeds hersteld met financiële steun van de Vier Leden van Vlaanderen. In 1675 is verwoestte een blikseminslag de kerktoren opnieuw. De poldertoren bleef dan tot 1905 zonder toren. Op 26 maart 2013 werd de kerk voor de derde maal door brand geteisterd. Archeologische opgravingen tijdens de recente renovatie hebben ook nieuwe vondsten aan het licht gebracht.

Boek tijdig om van vele verhalen tijdens dit exclusief bezoek te genieten want het aantal plaatsen is beperkt!

Ontdek het Klais orgel in de Heilig-Hartkerk

visit orgel 2019 09 08 HH page1 image6Voor muziek- en orgelliefhebbers is de H.-Hartkerk van Knokke tussen 14u en 16u30 de plaats waar je moet zijn! Een orgelspecialist geeft deskundige uitleg over het Klais orgel. Dit instrument met meer dan 2000 pijpen was het pronkstuk bij de wereldtentoonstelling van 1935. Het kon tegen gunstige voorwaarden worden aangekocht.

In 1984 werd het hersteld en uitgebreid tot 3131 pijpen waarvan 3119 opgesteld zijn!