Afdrukken

Documentaire over Zeeuws-Vlaanderen als twistappel tussen België en Nederland

Op dinsdag 9 mei 2006 presenteert de gemeente Knokke-Heist in samenwerking met Sincfala, Museum van de Zwinstreek en initiatiefnemer Zeeuws Archief de film Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch!. Deze documentaire van filmmaker Wesley Vermeere geeft het unieke verhaal van de Belgische annexatieplannen van Zeeuws-Vlaanderen tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog. Deze boeiende productie wordt vertoond in Cultuurcentrum Scharpoord om 20 uur. Voor de inleiding zorgt juriste en specialiste geschiedenis van het recht Caroline De Candt.

AfficheZeeuws-Vlaanderen is nu een plaats van rust en ruimte. Er wonen relatief weinig mensen. Enkel een kanaalzone tussen Gent en Terneuzen zorgt voor industriële activiteit. Het is een gebied tussen wal en schip, een eiland op het vasteland. Vlak na de Eerste Wereldoorlog staat dit 'vergeten gebied' echter in het midden van de belangstelling. De roep in België naar een 'Groot België' is erg groot. Zowel Luxemburg, Nederlands Limburg als Zeeuws-Vlaanderen staan op het verlanglijstje van de Belgische annexionisten.

De Nederlandse regering en ook koningin Wilhelmina reageren furieus op de Belgische aanspraken. Wilhelmina vergelijkt het afstaan van Zeeuws-Vlaanderen met de amputatie van haar pink. Ook in Zeeuws-Vlaanderen zélf ontstaan burgerinitiatieven voor het behoud van het gebied bij Nederland én de Oranjes. Petities, een anti-annexatie beweging en een heus Zeeuws-Vlaams volkslied zijn slechts enkele van die initiatieven.

Documentairemaker Wesley Vermeere trekt met presentatrice Marieke Helmus door Nederland en België. In Oost- en West-Vlaanderen gaan ze op zoek naar de Belgische kant van het verhaal en ontmoeten in Knokke-Heist Constant Devroe uit de Oosthoek. Zijn familie ging tijdens de oorlog op de vlucht naar Nederland. Terwijl neutraal Nederland keurig buiten schot blijft, wordt België één groot slagveld. Al tijdens de oorlog ontstaat in België de roep voor compensatie. Op verschillende locaties in Oost- en West-Zeeuws-Vlaanderen ontmoeten de makers historici die zich hebben verdiept in de reacties van gewone Zeeuws-Vlamingen. In Den Haag komt ondermeer Cees Fraseur, de biograaf van koningin Wilhelmina aan het woord. Het geheel wordt aangevuld met historisch beeldmateriaal afkomstig uit gemeentearchieven, privé-collecties én het Zeeuws Archief.

Uiteindelijk zal worden aangetoond dat Zeeuws-Vlaanderen onherroepelijk Nederlands is. Of toch wel een beetje Belgisch.

De documentaire wordt ingeleid door Caroline De Candt die vorig jaar research deed voor de prestigieuze tentoonstelling Blauwdruk België over de vorming van de grenzen van België. Ze brengt een overzicht van de Belgische grens van ca. 1750 tot 1914. In die anderhalve eeuw werden de gebieden van België bezet door Oostenrijkers en Fransen en werd het tijdelijk samengevoegd met Nederland. Na de Belgische onafhankelijkheid volgde een moeilijke grensafbakening. Na de Eerste Wereldoorlog trachtte België de grens van Vlaanderen te verleggen tot aan de Schelde.

Praktische informatie
Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch! van Wesley Vermeere, ingeleid door Caroline De Candt, op dinsdag 9 mei 2006 om 20 uur in Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist. Toegang: gratis. De documentaire kwam tot stand met steun van Euregio Scheldemond in samenwerking met de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland en de gemeenten Beveren, Hulst, Knokke-Heist, Sluis en Terneuzen.