>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2007Erfgoeddag - zondag 22 april 2007

Activ_erfgoeddag_afficheNieuwsgierig naar de waarde van ons erfgoed? Neem dan op zondag 22 april 2007 deel aan Erfgoeddag! Op Erfgoeddag staat het cultureel erfgoed in Vlaanderen centraal. Thema voor dit jaar is Waarde(n) van het erfgoed. De dienst Erfgoed van de gemeente organiseert voor u de volgende activiteiten:

Programma

Sincfala, Museum van de Zwinstreek

Opendeur en tentoonstelling: Heemkundige trefdag i.s.m. Heemkundige Kring Cnoc is Ier , Heemkundige Kring Heyst Leeft , Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.

Je bent van harte welkom op een trefdag met de heemkundige kringen uit de gemeente Knokke-Heist en de Zwinstreek: Cnoc is Ier, Heyst Leeft en Sint-Guthago. In primeur kun je een kijkje nemen in een nieuw ingerichte museumruimte: een toon- en identificatiekamer van verhalen en voorwerpen uit de museumcollectie.

Los van de speciale Erfgoeddagactiviteit, is de vaste collectie GRATIS doorlopend te bezoeken tussen 10 en 18 uur.

Gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Lezing: Een website met meerwaarde om 10.30 (duur: 1,5 uur) - Een verslag van deze lezing vind je onderaan.

De Sincfala-website is dé manier voor internetgebruikers om de collectie te ontdekken en waardevolle informatie terug te vinden over het erfgoed en het verleden van de Zwinstreek. We belichten de waarde de museumwebsite voor het roerend en onroerend erfgoed van de streek, met bijzondere aandacht voor het documentair erfgoed.

Geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Lezing: Over naar familie! om 14.30 uur (duur: 1,5 uur)

Speuren naar voorouders is in. We geven achtergrond over de waarde(n) van familiegeschiedenis én heel veel praktische tips voor je zoektocht in de wereld van de genealogie.

Geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140
8300 Knokke-Heist


Gemeentelijk Archief - Brandweerkazerne

Opendeur en demonstratie: Grasduinen in het gemeentearchief

Neem een duik in het archief van de gemeente, onder begeleiding van gemeentelijk archivaris Rudy Vanhalewyn. Wie wil, krijgt tips voor het maken van een eigen (familie)archief. Doorlopend open tussen 10 en 18 uur.

Activ_erfgoeddag_archief1Activ_erfgoeddag_archief3

Brandweerkazerne
Brandweerstraat 7
8300 Knokke-Heist

Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers


Dominicanenkerk Het Zoute

Rondleiding: Vaste waarden. De kerk, de paters en de verhalen om 14 , 15.15 en 16.30 uur (duur: 1 uur)

De Dominicanenkerk is een vaste waarde in Het Zoute. Kristine Liebaert laat je op de rondleiding kennismaken met de architect (J. Viérin) en de kunstenaars (J. Fonteyne, A. Molkenboer, E. Raes) die elk hun grote en kleine verhalen hebben.

Activ_erfgoeddag_zoutekerk1 Activ_erfgoeddag_zoutekerk2

Dominicanenkerk Het Zoute
Sparrendreef 91
8300 Knokke-Heist

Geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Praktische informatie
Voor alle activiteiten kan u voor meer informatie terecht in Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist, tel.: 050 530 730, e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. De toegang is op alle locaties gratis.

Activ_erfgoeddag_logo

De website van Sincfala: Wat je altijd al over de Zwinstreek wou weten

Het denken over het begrip “museum” zeer sterk geëvolueerd. Naast het bijeenbrengen van een collectie en de presentatie ervan wordt nu ook meer aandacht besteed aan de conservering en de bestudering van de objecten. Tegelijk werd ook het studieobject verruimd. Wanneer vroeger de klemtoon hoofdzakelijk op de landbouw en de visserij lag, werd het studiegebied uitgebreid tot een ruim gamma van aspecten van de Zwinstreek. Dat komt o.a. tot uiting in de nieuwe presentatie en in de evolutie van de naam Heemkundig Museum Sincfala van polder en visserij naar Sincfala, Museum van de Zwinstreek. In de huidige context houdt het museum zich hoofdzakelijk bezig met het erfgoed van Knokke-Heist en bij uitbreiding het erfgoed van de Zwinstreek. In die zin spreken wij ook niet meer van de “museumconservator” maar van de “erfgoedcoördinator”. Er wordt nu ook meer aandacht besteed aan de context van de objecten die aan het museum geschonken worden, aan de verhalen die er aan vast hangen.

Ook de manier om de inventaris bij te houden is geëvolueerd: van een grote fichebak naar een goed gestructureerd, flexibel en vlot raadpleegbaar informatiesysteem. Zo ontstond een eigen informaticasysteem in de vorm van een website. Dat systeem heeft als bijkomend voordeel dat ook externen (niet-museummedewerkers) van thuis uit de informatie waarover het museum beschikt, kan raadplegen. Een bijkomende voorwaarde werd dan dat de website een eenvoudige structuur kreeg en gemakkelijk te raadplegen is.

Als de website www.sincfala.be wordt geopend, zie je aan de rechterzijde direct wat er allemaal te doen is aan activiteiten. De website bevat twee grote delen (Museum en Zwinstreek) met een voorlopig kleiner derde deel als aanvulling (Partners).

In het gedeelte over het Museum vindt men naast algemene informatie ook de vroeger verschenen nieuwsbrieven. Op deze nieuwsbrief kan men zich elektronisch inschrijven via de website. Er zit ook informatie in voor scholen met o.a. een lesmap voor de leerkracht om een bezoek aan het museum voor te bereiden.

Een belangrijk onderdeel is de museumcollectie. Deze collectie kan doorzocht worden door het intypen van trefwoorden. Men kan zoeken in verschillende rubrieken van de collectie zoals kaarten, affiches, mannekensbladen (waarbij vroeger met tekeningen een bepaald onderwerp werd uitgelegd, een soort stripverhaal), medaillons, militaria, rouwkaartjes, enz. Bij elk voorwerp staat heel wat uitleg en wanneer men met de muis op het voorwerp klikt, wordt de afbeelding vergroot weergegeven.

Er is ook informatie over de bibliotheek van het museum terug te vinden. Men beschikt hier over meer dan 4.000 werken over onderwerpen die vooral te maken hebben met de museumcollectie: landbouwvoorwerpen, alaam van klompenmaker of smid, visserijalmanakken, boeken over affiches, oude kaarten, enz. Literatuur over de Zwinstreek is hier niet te vinden, maar wel in het gedeelte van de website over de Zwinstreek. Bij het doorzoeken van de catalogus van de bibliotheek kan men drie velden invullen: auteur, titel (begin van de titel, maar ook elk woord uit de titel) en trefwoorden (bvb. kust , affiches, …). Om een werk of artikel te raadplegen, best vooraf contact opnemen met het museum. De boeken worden niet uitgeleend. Ze kunnen enkel ter plaatse worden ingekeken.

Het tweede deel van de website gaat over de Zwinstreek. Door hier op te klikken krijgt men weer verschillende keuzes. Bij “Geschiedenis - in woord” vindt men volledige artikels, onder andere een cursustekst van Maurits Coornaert over de geschiedenis van de Zwinstreek die hij schreef voor de opleiding van toeristische gidsen in de periode 1989-1990. Als aanvulling op de Geschiedenis van de Zwinstreek is er dan nog de "Geschiedenis van Knokke-Heist", een tekst van Fons Theerens. De meest recente wetenschappelijke gegevens met betrekking tot de landschapsvorming in de Zwinstreek vindt men in het overzichtsartikel van Willy Wintein. De teksten over de geschiedenis van de Zwinstreek zullen in de toekomst nog verder worden uitgebreid.

In de “Beeldenbank” vindt men een 4000-tal postkaarten. Dit deel zal verder aangevuld worden met oude foto's. Ook hier kan weer zoeken via het intypen van trefwoorden.

Een ander interessant gedeelte is de “Tijdslijn”. Hier kan men per jaartal of in een bepaalde tijdsperiode de belangrijkste gebeurtenissen opzoeken (via trefwoorden) die te maken hadden met de Zwinstreek: bijvoorbeeld alle gebeurtenissen voor één gemeente of alles wat te maken had met landbouw.

Wanneer men klikt op “Patrimonium – in kaart”, krijgt men een kaart van Knokke-Heist waarop men verder informatie over een bepaald gebouw kan aanklikken. Men kan erop doorklikken om een artikel of een postkaart met de afbeelding van het gekozen gebouw te verkrijgen.

Onder “Bibliografie” zitten momenteel 6183 verschillende boeken en tijdschriften over de geschiedenis van de Zwinstreek die te raadplegen zijn in de Bibliotheek Scharpoord. Men kan na een opzoeking via de website de geselecteerde lijst afdrukken en afgeven aan de balie van de bibliotheek, waar men deze publicaties voor de bezoeker dan gaat halen.

In het deeltje “Partners” kan men bij “Publicaties” de volledige ingescande tekst van oude tijdschriften van Sint-Guthago, Cnoc Is Ier en Heyst Leeft terugvinden en desgewenst afdrukken. Men kan in de publicaties zoeken op jaartallen, zoeken op de inhoud of via trefwoorden zoeken.

Marc De Meester
Sint-Guthago