Afdrukken

Krokmesjeu

Wat heel spontaan begon op een Sint-Patrick’s Day in een gezellige kroeg te Knokke, kreeg in 2003 op het dorpsplein van Dranouter tijdens het folkfestival een vervolg met “sfeervol” succes. Viervrienden prikkelen met eenvoudige deuntjes de menselijke ziel. Ze stralen eenvoud en enthousiasme uit waardoor ze veelvuldig gevraagd worden in gezellige kroegen, op huwelijks- en volksfeesten, recepties en op kleine podia.

De museumavonden in Sincfala zijn eentraditie tijdens de zomermaanden juli en augustus. In 2009 zijn er museumavonden op 16, 23 en 30 juli en 6 en 13 augustus 2009, telkens van 18 tot 22 uur. Om 18.30 en 19 uur start in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw een gids met een rondleiding. Voor jong en oud zijn er de hele avond volksspelen. En voor een drankje kan je terecht aan onze bar. Elke week serveert het museum om 20 uur een optreden. Toegang: 2,00 euro – Ontvang een gratis drankje als je intekent op onze mailinglist!

Behendigheid troef met een circuit van volksspelen voor jong en oud. Het wordt een avond vol speelse nostalgie. Leg alleen of in groep een aantrekkelijk parcours af.

Enkele sfeerbeelden

Museumavond krokmesjeu 086 Museumavond krokmesjeu 163

Muzikanten

Hilde De Ketelaere - Viool, draailier, zang

Museumavond krokmesjeu 114Behaalde haar einddiploma viool aan de Knokse kunstacademie bij Hans Vermeersch. Een aantal jaren geleden liet ze haar draailier bouwen door bouwer Peter Van Wonterghem en volgde bij diens vrouw Martina Diessner les. Naast viool en draailier zingt ze momenteel in het koor Voices! onder leiding van Rudy Van der Cruyssen. Om de folk helemaal in de vingers te krijgen volgde ze een draailierstage in Antwerpen en eveneens de volksmuziekstage bij Hans Quaghebeur en Gilles Chabenat. Nu volgt ze les bij Iep Fourier in de muziekschool van Blankenberge. Hilde is eveneens te horen in de folkgroep, Donder in 't hooi.

Mieke Van Loo - Accordeon

Museumavond krokmesjeu 078Behaalde het diploma muziekpedagogie aan het Lemmensinstituut te Leuven. Speelde 12 jaar bij de volksdansgroep "De Vlier" in Nederokkerzeelonder leiding van Rik Boone en dirigeerde eveneens de jonge percussiegroep "Okamambo" en het kinderkoor "Jong Cantabile" uit Berg. In september 1996 richtte ze de groep "Donder in 't hooi" op waar ze traditionele folkdeuntjes bewerkt en vooral eigen nummers ten berde brengt. Dwarsfluit en piano leerde ze aan de muziekschool in Vilvoorde en legde daar, evenals voor blokfluit een eindexamen in af aan het Lemmensinstituut. Voor de accordeon volgde ze 1 jaar les in Knokke bij Sandra Mollin en deed daarna aan zelfstudie. Gebeten door de folk volgde ze eveneens een Ierse stage in de Glind voor tinwhistle bij Jenny Van Diggelen en de volksmuziekstage voor accordeon bij Ludo Mariën in Gooik. Mieke is eveneens te horen in de folkgroepen Boreas en Donder in 't hooi.

Jan Morre - Landsknecht, cajon, kleine percussie

Museumavond krokmesjeu 138Als kleine jongen kreeg hij het drumspelen met de paplepel ingegeven. Zijn vader speelde elektrische gitaar terwijl Jan hem begeleidde in alle soorten aangeleerde ritmes gaande van swing tot wals. Daarna volgde hij slagwerk aan het conservatorium van Brugge waar hij met de hele ritmesectie in aanraking kwam. Tijdens enkele vrij-podium optredens kreeg hij de smaak te pakken en speelde gedurende 2 jaar mee in het Fiorettikoor. Na een lange pauze kwam hij toevallig in aanraking met de folkmuziek en was onmiddellijk verkocht. Deze enthousiaste drummer kan je tevens beluisteren in de groepen Boreas en Donder in 't hooi.

Johan De Waele - Doedelzak, contrabas, bodhran, zang

Museumavond krokmesjeu 119Hij begon zijn muzikale reis in de muziekschool van Knokke en Torhout waar hij contrabasles kreeg van Jan Verheye. Hij verloor z'n hart aan de Bodhran (Ierse trom) waarvoor hij een korte krachtige Ierse stage volgde bij Kees Bakker in Nederland. Arie De Keyser bouwde hem een doedelzak en in 2005 volgde hij, naast een paar lessen van Peter Van Wonterghem eveneens een stage bij Remi Decker. Johan speelt ook in de traditionele folkgroep Boreas en de gezellige folkgroep Krokmesjeu.