>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2011MuseumBabbels - De oudste sporen van het Heilig Bloed in Brugge

 

Garnalentocht-coverOp dinsdagnamiddag rijd je met een toeristisch treintje door Heist, vroeger een vissersdorp. Onder begeleiding van een ervaren gids breng je ondermeer een bezoek aan de Sint-Antonius Abt-kerk, de Visserskapel, het Vissersmonument en Museum Sincfala. Op het einde van de rit proef je garnalen in café De Meerpaal. Je krijgt er ook een drankje aangeboden.

garnalentocht_treintje2007_web_kleinDe Garnalentocht is de klassieker onder de zomertochten die je in de gemeente Knokke-Heist kan maken. Stap je op aan het Van Bunnenplein, dan krijg je een korte tocht doorheen Duinbergen extra. Aan het Heldenplein stapt een tweede groep op. Het toeristisch treintje tuft via de Kursaalstraat en Kerkstraat naar de Sint-Antonius Abt-kerk. Daar breng je even een bezoekje en dan ga je te voet via de voetgangerstunnel naar het Vissershuldeplein voor een woordje uitleg over het beeld van Taeckens en de Zeedijk voor een blik op zee. Volgende halte is het eind van de Eieburg met zicht op de monumentale vuurtoren van Heist, de eerste betonnen vuurtoren langs onze kust. Via het oude Koudekerke en ’t Kasteeltje, nu een school voor autistische kinderen, maar tot 2006 ook een school voor de vissers in spe, beland je in Museum Sincfala. De gids loodst je door het Oud Schoolgebouw en dan is het garnalen smullen geblazen in Café De Meerpaal. Het toeristisch treintje brengt je nadien terug naar je opstaphalte.

Download hier de folder (pdf) van de zomertochten.

Praktische informatie
Opstapplaatsen: Van Bunnenplein (Knokke) 14u - Heldenplein (Heist) 14.30u.
Einde van de tocht: Heldenplein omstreeks 17.30u - Van Bunnenplein omstreeks 18u.

Prijs
Volwassenen: €12,00 | -12 jaar: €6,00 | drankje inbegrepen

Tickets en reservatie (verplicht)
Dienst Toerisme Knokke-Heist - Knokke: Zeedijk-Knokke 660 - Heist: Knokkestraat 22 - Tel.: 050 630 380

 

Je kunt deze activiteiten (het hele jaar door) ook reserveren voor groepen.

 

{pgcooliris id=23|width=100%|height=500|numrows=2|otherflashvars=style=white&showSearch=False}

 

Enkele locaties in woord en beeld

Heldenplein
Op het Heldenplein werd tussen de twee wereldoorlogen het gedenkteken voor de gesneuvelden en voor de oorlogslachtoffers opgericht. De "put", het lager gelegen gedeelte van het plein, was de plaats waar tot in 1944 het "Grand Hotel du Kursaal" stond. Het was een rijk ingericht gebouw met speelzaal.

 

Visserskapel
visserskapel_web_kleinDeze neogotische kapel uit 1892 werd gebouwd ter vervanging van een kapel uit 1854 in de buurt van de Vuurtorenstraat. Bij herstellingen in 1927-1928 werd de kapel uitbreiding met een klein achtergelegen kapelletje met beeld van de Heilige Theresia. Toen werd ook een omheining aangebracht, die nu verdwenen is. Gedenkteken in het kleine kapelletje heeft het opschrift: "Hier is 't/ 't Visscherskapelletje/ Opgericht in de duinen door/ E.H. Nounckele Pastor en/ C. Bassens Reeder Anno 1892/ Hersteld en/ Verfraaid annis/ 1927-1928". In het kapelletje is bidruimte en koor met neogotisch altaar toegewijd aan "Onze Lieve Vrouw, Ster der Zee". Boven het altaar en aan de andere binnenmuren hangen boten, reddingsboeien, foto's van vissers die omkwamen op zee.

 

Vuurtoren
vuurtoren_web_kleinDe oudste vermelding van de "vierboete" of vuurtoren uit de rekening van de Watering Eiesluis (1364-1365). De heer van Dudzele verhuurde deze "vierboete" aan de gildebroeders van "Onze Vrouwe tot Heyst", de Heistse zeevissers, die zich al vroeg onder de bescherming van 0.L.Vrouw, Ster der Zee, gesteld hadden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd de toren verwoest. Rond 1850 verrees, nagenoeg op dezelfde plaats, een nieuwe vuurtoren, maar werd in 1872 weer afgebroken. Niet ver van de nieuwe zeesluis werd in 1907 een nieuwe toren in werking gesteld naar een ontwerp van de gebroeders Grendel (beide Gentse ingenieurs). Het is het eerste gebouw aan de Belgische kust, in gewapend beton.

 

Sint-Antoniuskerk
Toen rond 1860 het toerisme tot ontwikkeling kwam en de Heistse bevolking geleidelijk aan ook aangroeide, bleek het oude kerkje (aan de site waar nu het Boerenhof staat) te klein om de gelovigen plaats te bieden. Er werd beslist een nieuwe kerk te bouwen, dichter bij de Zeedijk. De oude kerk werd afgebroken. De nieuwe kerk is gebouwd van 1871 tot 1875 naar de plannen van architect P. Buyck. De bouwstijl is neogotisch.

 

Vissersmonument
vissersmonument_web_kleinGemaakt in 1962 door André Taeckens (1906-1962). Twee jaar na zijn dood werd het geplaatst. De kunstenaar inspireerde zich voor de realisatie op het ontwerp van de Heistse beeldende kunstenaar Henri De Jaeger. Jaarlijks is er op de zondag van Carnaval, na de eucharistieviering in de Sint-Antoniuskerk, een indrukwekkende bloemenhulde aan het Vissersmonument.

 

Boerenhof
boerenhof_web_kleinDe parochie Koudekerke (het latere Heist) behoorde oorspronkelijk tot de parochie Lissewege. In 1221 werd het een afzonderlijke parochie. In de buurt van het Boerenhof stond tot in 1884 het gotische Sint-Antoniuskerkje. De toren van het kerkje ver­toonde grote gelijkenis met het oude torentje van de Sint-Margaretakerk van Knokke. Rond de kerk lag het kerkhof. Het werd in de eindjaren 1970 ontruimd. Naast het oude kerkhof staat nog de oude pastorie. De hofstede Boerenhof dateert van 1732. De hoeve bestaat uit verschillende gebouwen. De Friese schuur heeft een strooien dak en heeft lang dienst gedaan als feestzaal. Het woonhuis in oude Vlaamse stijl is een drank- en eetgelegenheid geworden.

 

2008OMD_kasteeltje_01Visserijschool
In het zogenaamde “Kasteeltje”, kregen de toekomstige vissers van de Oostkust tot 2005 hun opleiding. sincfala_web_kleinHet gebouw werd tussen 1919 en 1921 opgetrokken door en voor de aannemer van strand- en haven­werken Gustaaf De Jonghe. Het kasteeltje verenigt een aantal bouwstijlen. Na de Tweede Wereldoorlog kocht de Belgische staat het en vestigde er in 1947 de Rijksvisserijschool. Eerder was er al een vrije vissersschool opgericht door E.H. Froidure en pastoor A. Masschelein. Deze visserijschool gaf oorspronkelijk alleen avond- en zondagsonderwijs. Vanaf 1947 werden er ook daglessen gegeven. De vrije visserijschool verhuisde naar de Kerkstraat. In 1978 fusioneerden de vrije en de officiële visserijschool om na de gewestvorming te worden overgedragen naar de Vlaamse Gemeenschap.

 

Oud Schoolgebouw - Museum Sincfala
Het gerestaureerde oude schoolgebouw is in 1898/1899 opgetrokken in neorenaissancestijl naar de plannen van R. Buyck. Aannemer Pieter Thiel uit Heist bouwde de school. In het schoolgebouw huist sinds 1970 Museum Sincfala. Voordien was de collectie (aanvankelijk 60 stukken, nu zijn het er meer dan 40.000) ondergebracht in "Huize Saeftinghe" in Lissewege. In het Oud Schoolgebouw is het heemkundige deel gevestigd met de nadruk op het vissersleven aan boord en aan de wal. Naast het schoolgebouw staat een gerestaureerde schuur waar de geschiedenis van de Zwinstreek aan bod komt.

 

Boek uw ticket nu bij de Dienst Toerisme (050 630 380 – Heist: Knokkestraat – Knokke: Lichttorenplein), dan alleen bent u zeker van een plaats ... en een bord verse garnaaltjes over een drankje!

 

Zomer 2011 - Overzicht optredens in Museum Sincfala: 
 

Museumavonden in Sincfala zijn een traditie tijdens de zomermaanden juli en augustus.

In 2011 is het museum op 14, 21 en 28 juli en op 4 en 11 augustus tot 22 uur open!

Om 18.30 en 19 uur start in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw een gids met een rondleiding in ondermeer de zomertentoonstelling ‘Zorg voor de doden’ en om 20 uur begint een optreden van onze uitgenodigde muziekanten.

Kinderen konnen op hun eigen houtje aan de slag. Samen met Fonske en Vlieg gaan ze dit jaar op schattenjacht. Het plan lag klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum met succes te ontdekken.

Behendigheid is troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud. Voor een drankje kon men tussendoor terecht aan onze bar. Om de dag af te sluiten serveert Museum Sincfala elke week om 20 uur een optreden.

Handige Links:


Toegang op museumavonden: 2,00 euro en een gratis drankje als je intekende op onze mailinglist!
Voor kinderen tot 12 jaar is het bezoek op deze avonden gratis.