Afdrukken

Het verleden van Knokke-Heist
Verzamelen en identificeren van foto’s uit de gemeente

Er komt een nieuwe reeks bijeenkomsten voor het foto-identificatieproject van de dienst Erfgoed van de gemeente Knokke-Heist. Het project zal ook plaatsvinden op meer nieuwe locaties. Naast de bestaande bijeenkomsten in Ontmoetingcentrum De Vierbote (Heist) en DVC Lindenhove (Knokke) komt er een tweede locatie bij in Knokke, namelijk Ontmoetingscentrum De Sint-Joris. Het project trekt ook naar Ramskapelle en Westkapelle.

De maandelijkse bijeenkomsten in het Ontmoetingscentrum De Vierbote in Heist blijven op de eerste vrijdag van de maand. De tweede donderdag van de maand is het verzamelen geblazen in DVC Lindenhove in Knokke. Nieuw is de derde maandag van de maand in het gloednieuwe Ontmoetingcentrum De Sint-Joris in Knokke. Tijdens de vierde donderdag van de maand vindt om beurt een bijeenkomst plaats in Westkapelle (WZC OLV van Troost) en Ramskapelle (For Freedom Museum).

Met het foto-identificatieproject roept de dienst Erfgoed/Museum Sincfala de hulp in van de inwoners en tweedeverblijvers van de gemeente om mee oude foto’s te identificeren. Wie staat er op de foto’s? Waar zijn de foto’s genomen? Wanneer is de foto genomen? Wat is het verhaal achter de foto’s? De verzamelde gegevens komen via de Beeldbank van de gemeente on-line doorzoekbaar. Meteen is het voor Museum Sincfala in de toekomst makkelijker om fotomateriaal in tentoonstellingen te verwerken.

Naast de kennis over wie of wat op de foto’s staat, zijn we steeds op zoek naar oud fotomateriaal. Wie naar de bijeenkomsten komt, kan oude foto’s meebrengen, ook als ze in een album zitten. De foto’s worden ter plaatse ingescand. We weten dat foto’s dierbare dingen zijn, dus krijg je ze aan het eind van de bijeenkomst netjes terug.

De data voor het najaar 2011 en voorjaar 2012 zijn:
• Heist – Ontmoetingscentrum De Vierbote, De Vrièrestraat 26
9 september, 7 oktober, 4 november en 2 december 2011, 6 januari, 3 februari, 2 maart, 6 april, 4 mei en 1 juni 2012. Telkens van 15 tot 17 uur.
• Knokke – DVC Lindenhove, Bremlaan 5
8 september, 13 oktober, 10 november en 8 december 2011, 12 januari, 9 februari, 8 maart, 12 april, 10 mei en 14 juni 2012. Telkens van 14 tot 16 uur.
• Knokke – Ontmoetingscentrum De Sint-Joris, Sint-Jorisstraat 42
19 september, 17 oktober, 21 november en 19 december 2011, 16 januari, 20 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei en 18 juni 2012. Telkens van 15 tot 17 uur.
• Westkapelle – WZC OLV van Troost, Rustoordstraat 1
22 september en 24 november 2011 en 26 januari, 22 maart en 24 mei 2012. Telkens van 14 tot 16 uur.
• Ramkapelle – For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91-93
27 oktober en 29 december 2011, 23 februari, 26 april en 28 juni 2012. Telkens van 14 tot 16 uur.

De Beeldbank vind je hier on-line.

Je kan de identificatieboekjes ook raadplegen in de bibliotheek van Museum Sincfala. Na je keuze van het onderwerp leggen we een reeks boekjes voor je klaar die je dan kan bekijken en voorzien van commentaar. Hiervoor maak je best wel eerst een afspraak!

Heb je zelf nog foto’s die ergens in een doos liggen op zolder of in de kelder? Je kunt ze steeds schenken aan het museum. Het museum zoekt ook vrijwilligers om alle gevonden informatie over de foto’s in te brengen in de computer. Een beetje kennis van de gemeente is altijd handig.

De bijeenkomsten in de Ontmoetingscentra worden georganiseerd in samenwerking met de Seniorenraad.

Andere locaties doorheen Knokke-Heist voor de periode 2011-2012

de-vierbote-heist

De Vierbote
Heist (info)

lindenhove-knokke

DVC Lindenhove
Knokke (info)

de-sint-joris-knokke

De Sint-Joris 
Knokke (info)

ingang-olv-troost-westkapelle

WZC OLV van Troost
Westkapelle (info)

for-freedom-museum-ramskapelle

For Freedom Museum
Ramskapelle (info)