Afdrukken

 

kalfmolen-bovenas-met naam-molenaarZondag 2 oktober 2011 is het provinciale molendag in West-Vlaanderen. In Knokke-Heist zullen die dag de twee draaiende molens – Kalfmolen (Knokke) en Molen van Callant (Ramskapelle) – van 10 tot 18 uur open zijn voor het publiek.

De Kalfmolen, eigendom van de gemeente Knokke-Heist, is een staakmolen met open voet en ligt op de oude Graaf Jansdijk aan Het Kalf. Sinds vorig jaar draait de molen opnieuw. Ivan Maertens en Stijn Vancauwenberghe zijn de molenaars. De Kalfmolen was in 1939 de eerste Belgische windmolen die beschermd werd op basis van de wet van 7 augustus 1931 op het behoud van monumenten en landschappen.

 

restauratie-molen-van-callantIn de Callantmolen, privé-eigendom, ontvangt molenaar Wilfried Callant je met de nodige deskundige uitleg. De molen is een stenen grondzeiler. Op 10 juni 1999 werd de molen beschermd als monument en samen met zijn omgeving als dorpsgezicht.  In de periode 2003-2005 werd de molen maalvaardig gerestaureerd. Als één van de weinige molens in Vlaanderen werd de molenromp opnieuw bepleisterd. De molen is een belangrijk herkenningspunt in de deelgemeente Ramskapelle.

Meer informatie: Dienst Erfgoed – 050 530 730 – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.