>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2013Demonstratiewedstrijd pijproken in Museum Sincfala

 

rokersclub-de-ware-vriendenIn het kader van de succesvolle tentoonstelling over de cafés in Heist-Duinbergen organiseert de heemkring Heyst Leeft in samenwerking met de Koninklijke Rokersclub Heist en Museum Sincfala een demonstratiewedstrijd pijproken Museum Sincfala op dinsdag 6 augustus om 19 uur.

De nodige uitleg zal gegeven worden over het normale verloop van zo’n wedstrijd zodat het publiek kennis kan maken met dit oud volksgebruik. De lokale rokersclub bestaat reeds meer dan 100 jaar en is op heden een van de weinige nog bestaande rokersverenigingen in Vlaanderen.

Roken zonder rook

Wat velen niet weten is dat bij dergelijke wedstrijd er quasi geen rook in het lokaal aanwezig is. Immers de arme vissers hadden er in de tijd niets beter op gevonden om hun verblijf in het volkscafé door te brengen met het roken van een pijpje maar wel zo dat men zo lang mogelijk kon genieten van een minimum aan tabak. De kunst is dus om het vuur in de pijpenkop brandende te houden met een minimaal verbruik van tabak.

Dus het verband tussen de tentoonstelling over de cafés en het pijproken is duidelijk gelegd. Andere bezigheden waren het kaarten en de volksspelen. Vroeger werden ook kampioenschappen interclub georganiseerd en het hoeft niet gezegd dat de Heistse pijpenrokers zich konden onderscheiden en de kampioenstitel binnenhalen. De toegang tot deze demonstratiewedstrijd is gratis.