>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2014Zondagbabbel - De wattman die de nazi’s haatte door Brigitte Danneels - Zondag 23 maart 2014
  erik-wille-banner

erik-wille-sincfala-2014-01-320

erik-wille

 

In de stijl van de marktzangers komen Erik Wille en accordeonist Luc De Sutter een stuk Vlaamse marktzangtraditie en volksliederen uit hoofdzakelijk de eerste helft van de 20ste eeuw brengen.

 

Nooit werd een oorlog meer bezongen dan de Eerste Wereldoorlog. De voornaamste reden is dat de grootste wereldbrand aller tijden als het ware in onze achtertuin  werd uitgevochten. In  honderden liederen geven de marktzangers informatie die we in de geschiedenisboeken niet of nauwelijks aantreffen. Zij brengen in hun liederen niet zozeer de  opgeklopte verhalen over grote veldslagen en  de  politieke verwikkelingen dan  wel het onnoemelijke en vooral onnodige leed dat WOI teweeg gebracht heeft.

Marktzangers informeerden langs hun ‘vliegende blaadjes’ de gewone man  over het reilen en zeilen in  de maatschappij, zo ook over de Eerste Wereldoorlog in het begin van de twintigste eeuw. Bij gebrek aan informatiekanalen, waarvan wij vandaag de dag zo veelvuldig gebruik maken, was vooral de  plattelandsbevolking in die tijden immers onwetend wat zich in het land en in de wereld afspeelde. De marktzanger was derhalve toen een welgekomen gast.

Liederen en teksten komen uit de verzameling Roger Hessel en iedereen wordt uitgenodigd om aan de hand van geprojecteerde beelden en tekst van harte mee te zingen.


Hieronder een video van één van zijn optredens op 11 januari 2014 

 


Zomer 2014 - Overzicht optredens in Museum Sincfala

Museumavonden in Sincfala zijn een traditie op donderdagen tussen 11 juli en 15 augustus.

In 2014 is het museum op 17, 24 en 31 juli en op 7 en 14 augustus tot 22 uur open!

Om 19 uur start in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw een gids met een rondleiding van het museum die begint met de zomertentoonstelling ‘Pierre "Kodak" Meyers'.

Voor kinderen van 7 tot 12 jaar staat tussen 19 en 20 uur een gratis workshop van Raakvlak op het programma. Maar ze kunnen ook op eigen houtje aan de slag. Samen met 'Vlieg' gaan ze ook dit jaar op schattenjacht. Een plan ligt klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum te ontdekken.

Behendigheid is troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud. Voor een drankje kan men tussendoor terecht aan onze bar. Om de dag af te sluiten serveert Museum Sincfala elke week om 20 uur een optreden.

Handige Links:

Toegang op museumavonden: 2,00 euro en een gratis drankje als je intekent op onze mailinglist!
Voor kinderen tot 12 jaar is het bezoek op deze avonden gratis.