>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2016Paljas Museumavond met Erik Wille en Luc Desutter - Donderdag 21 juli 2016

20160218 lezing markant 001Voor de lezing "Onze kust anders bekeken" neemt Jan Seys je mee op sleeptouw langs onze kust.

Hij vertelt ons hoe het dezer dagen met de zeehonden is gesteld, hoe ver je op zee kunt zien, waar kwallen geboren worden of waarom de zeespiegel nooit een echte spiegel is. Je komt te weten van waar het lenteschuim op onze stranden afkomstig is, hoe de zee spectaculair kan oplichten en waar je heen moet om je te midden de historische Zwingeul te wanen. 

Het is belangrijk om stil te staan bij het belang van deze immense watervlaktes voor onze samenleving: hoe ze ons weer en klimaat sturen en welke natuurlijke rijkdommen ze ons kunnen geven.

Het loont de moeite in te zoomen op de fascinerende geheimen van de diepzee, de gifmechanismen en eetbaarheid van kwallen of op de veranderingen die zich in de loop van de geschiedenis in het zilte nat hebben afgespeeld. Bij elk van deze verhalen spelen onderzoek en kennisvergaring een niet onbelangrijke rol. 

Het is geen sinecure met onbemande duikklokken duizenden meters af te dalen naar donkere dieptes of aan de hand van satellietbeelden wijzigingen in zeespiegelhoogte of voedselrijkdom af te lezen. Ook dichter bij huis kan de zee en kust nog verrassen. 

Kom naar de lezing want niemand anders dan Jan Seys is de man die u dit allemaal kan uitleggen.  De spreker is marien bioloog en hoofd communicatie bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Datum: Donderdag 18 februari 20 uur
Waar: Sincfala, museum van de zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist
Prijs : 5 euro drankje inbegrepen. Iedereen is welkom.
gratis parkeerplaats op de speelplaats van ‘het Anker’.
gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstelling.