>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2016Paljas Museumavond met Erik Wille en Luc Desutter - Donderdag 21 juli 2016

erik-wille-banner

erik-wille-sincfala-2014-01-320

erik-wille

 

In de stijl van de marktzangers komen Erik Wille en accordeonist Luc De Sutter een stuk Vlaamse marktzangtraditie en volksliederen uit hoofdzakelijk de eerste helft van de 20ste eeuw brengen.

 

Nooit werd een oorlog meer bezongen dan de Eerste Wereldoorlog. De voornaamste reden is dat de grootste wereldbrand aller tijden als het ware in onze achtertuin  werd uitgevochten. In  honderden liederen geven de marktzangers informatie die we in de geschiedenisboeken niet of nauwelijks aantreffen. Zij brengen in hun liederen niet zozeer de  opgeklopte verhalen over grote veldslagen en  de  politieke verwikkelingen dan  wel het onnoemelijke en vooral onnodige leed dat WOI teweeg gebracht heeft.

Marktzangers informeerden langs hun ‘vliegende blaadjes’ de gewone man  over het reilen en zeilen in  de maatschappij, zo ook over de Eerste Wereldoorlog in het begin van de twintigste eeuw. Bij gebrek aan informatiekanalen, waarvan wij vandaag de dag zo veelvuldig gebruik maken, was vooral de  plattelandsbevolking in die tijden immers onwetend wat zich in het land en in de wereld afspeelde. De marktzanger was derhalve toen een welgekomen gast.

Liederen en teksten komen uit de verzameling Roger Hessel en iedereen wordt uitgenodigd om aan de hand van geprojecteerde beelden en tekst van harte mee te zingen.

Hieronder een video met Erik Wille als "Tamboer"