>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2019Zondagbabbel - De gastronomische identiteit van de Zwinstreek in historisch perspectief - Zondag 29 september 2019
Zwarte huis KnokkeWANDELING MET GIDS – GRATIS
10 – 16 UUR (START TELKENS OP HET UUR),
START EN EINDE: ZWART HUIS, DUMORTIERLAAN 8

Een gids neemt je mee naar het Knokke van de jaren ’20 en ‘30. Hoe zag onze badstad er uit toen Dr. De Beir er leefde? Af en toe hoor je ook leuke anekdotes uit die tijd.

BEZOEK EXPO MET GIDS – GRATIS
13 – 17 UUR (START TELKENS OP HET UUR),
MUSEUM SINCFALA

DeBeir lores 320Bezoek samen met een gids de expo over Dr. Reimond De Beir. Je ontdekt dat hij niet alleen dokter was, maar ook een autodidact kunstenaar. Hij werkte zowel met gouache, houtskool als met de pen. Bovendien was hij een groot kenner en verzamelaar van kunst. De Beir ontmoette op zijn doktersronde heel wat Knokkenaars die hij portretteerde. Hij tekende ook de Zwinstreek met zijn polders, dijken met tronken en het vee in de weiden.

In de expo krijg je een selectie van zijn werk te zien. Daarnaast zie je ook kunst uit zijn eigen collectie, waaronder werk van huisvriend Floris Jespers en Rik Wouters. Je hoort sappige anekdotes over de populaire dokter, verteld door zijn familieleden via een videomontage. Via een nagebouwd interieur krijg je een blik in de dokterswoning van de familie De Beir, nu nog steeds gekend als het 'Zwart Huis'.

OPTREDEN ALEXANDER MAKAY ‘ODE AAN DE ZWINSTREEK’ – GRATIS
15 UUR
MUSEUM SINCFALA

Om 15u kunt u genieten van de compositie 'Ode aan de Zwinstreek' van Alexander Makay, een tweedelig werk van 35 minuten waarbij het instrumentarium bestaat uit gitaar, klavecimbel/blokfluit en dwarsfluit. Alexander Makay (°1979) is een Brugs gitarist met Hongaarse roots die zijn meestergraad klassieke gitaar behaalde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent.

Tijdens de compositie kunt u genieten van een live beeldprojectie door Sarah Snauwaert met foto's/schilderijen uit archief van Museum Sincfala.

LEUK OM MEE TE PIKKEN:

ZONDAGBABBEL
‘SWEETHEARTS - VERLIEFD OP DE BEVRIJDER’
10 – 12 UUR
MUSEUM SINCFALA

De lezing gaat over honderden Vlaamse vrouwen die na de bevrijding in 1944 verliefd werden op een Brits militair. Soms leidde dat tot een flirt of een kortstondige relatie, maar even vaak beloofden ze elkaar eeuwige trouw.

Wie waren die tommy's die met een meisje van hier aan de haal gingen? Wie waren die oorlogsbruiden die zich in de armen gooiden van een soldaat die soms vreselijke dingen had meegemaakt?

Dirk Musschoot reisde jarenlang België en Groot-Brittannië af en vond tientallen love stories van Brits-Belgische bevrijdingskoppels.

€3,50, inclusief bezoek aan het museum, drankje en kleine versnapering. Gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.