>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2019Zondagbabbel - De gastronomische identiteit van de Zwinstreek in historisch perspectief - Zondag 29 september 2019

Lezing op zondag 29 september 2019 - 10 -12 uur door Arnout Zwaenepoel

Joachim Beuckelaer viskraam 1569In opdracht van de Provincie West-Vlaanderen schreef Arnout Zwaenepoel een rapport waarin de actuele gastronomie van de Zwinstreek, met zijn typische streekproducten en tal van sterrenrestaurants nader bekeken wordt en getoetst aan de historische ontwikkeling van de gastronomie in de streek rond Brugge, Damme, Knokke en Sluis.

Literatuur, interviews en foto’s van actuele en historische aspecten als schilderijen, straatnamen en architectuur werden gebundeld tot één geheel.

Uiteraard is Noordzeevis een centraal thema, maar in de vorm van een uitgebreide menukaart worden ook aperitieven, soep, vis, vlees, groenten, aardappelen, brood, fruit, kruiden, koekjes, chocolade, wijn en bier onder de loep genomen. Is jenever in Damme uitgevonden en waarom dronken de Bourgondiërs zo graag ‘hypocras’? Hoe maak je een goede ‘potagie’?

In Damme betaalde men belastingen op een boot vol met ‘Porcus marinus’, geen zeevarkens, maar bruinvissen. En wat deden pauwen en zwanen op de tafel van Lodewijk van Male? Van welk graan maakten de Menapiërs brood? Hoe bereid je een goede ‘garum’? Wat zijn lijfkoeken, nuwelen en krakelingen? Wie heeft ons Bourgondische wijn leren drinken? Waar komt het woord ‘teljoor’ vandaan?

Waarom dronken de zusters van het Sint-Janshospitaal in Damme groot bier en kregen de gasten slechts klein bier? Waarom wordt Brugge graag de Europese chocoladehoofdstad genoemd? Wie waren de vegetariërs van de 13de eeuw? En wat aten Tijl Uilenspiegel en Lamme Goedzak eigenlijk als ze ‘choesels’ verorberden?

Op deze en andere vragen probeert de auteur u een antwoord te bieden gedurende deze lezing.

Praktische informatie

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.

Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen. Reservatie is niet mogelijk. Best om 15 minuten vroeger te komen om van een plaats verzekerd te zijn.
Na de lezing bieden we je een drankje aan.

Ptoegang-felix-timmermanstraat-37laats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37 (klik op de foto voor Google streetview)