Afdrukken
d-day-normandieHet  For Freedom Museum in Ramskapelle zet in februari en maart 2010 de deuren uitzonderlijk open voor de unieke tentoonstelling “Van D-Day tot V-Day”.

D-Day is de dag van de landing in Normandië en V-Day de dag van de overgave van Nazi-Duitsland.
In de tentoonstelling zijn zeldzame Amerikaanse objecten te zien zijn, afkomstig uit privécollecties. Het materiaal werd gebruikt tijdens de landing en bij de bevrijding van Europa. De beroemde para-cricket, M1 helm, field jackets en vele andere uitrustingsstukken uit de periode 1944-1945 zijn er tijdelijk te bezichtigen.

De displays tonen onder meer de kleding van de GI’s, hun wapens, terrein-moto’s, de inhoud van de overlevingspakketten en de identificatieplaatjes van gesneuvelde soldaten. Verder zijn ook de ‘crickets’ te zien en te horen. Dat zijn de kleine speeltjes waarvan het klik-klak geluid gedropte paratroopers toeliet mekaar in het donker terug te vinden.

In de étalagevensters is zoveel te zien dat tijdens een bezoek aan de tentoonstelling de verzamelaars paraat zullen staan om de nodige uitleg te geven. In één van de uitstalvensters wordt trouwens het verhaal van de Amerikaanse sergeant Mahlon Earl Sebring geënsceneerd. Hij maakte deel uit van het 319de ‘Glider Field Artillery Battalion’ en landde op de avond van D-Day in een klein Normandisch dorpje. Men kan daarbij onder meer het grote kanon zien dat door de 82ste Airborn per zweefvliegtuig naar de Normandische kust werd overgevlogen.

Het For Freedom Museum wordt gedeeltelijk opengesteld op 19, 20, 21, 27, 28 februari en 6, 7, 13, 14, 20, 21 maart van 10 tot 17 uur – Ingang € 6,00.
Adres: Ramskapellestraat 91-93 – 8300 Knokke-Heist.