Afdrukken

 

foto-winnaars-koddige-kleurwedstrijdTwee kinderen uit Knokke-Heist zijn in de prijzen gevallen met de Koddige Kleurwedstrijd Suske en Wiske, die was gekoppeld aan de Fortennacht 2011. Op vrijdag 21 oktober 2011 werden in het museum Het Bolwerk in IJzendijke de prijswinnaars bekendgemaakt.

De jury, bestaande uit vier kinderen en vier volwassenen, kregen de taak om tweemaal 3 winnaars aan te duiden uit meer dan 300 inzendingen.

Dit zijn de winnaars:

In de categorie tot 9 jaar
1e prijs    – Jitske ’t Hart, 7 jaar (Dordrecht)
2e prijs    – Madelief ter Horst, 7 jaar (Berlicum)
3e prijs    – Lenny Vandierendonck, 8 jaar (Knokke-Heist)

In de categorie van 10 tot 12 jaar
1e prijs    – Joris Blomme, 11 jaar (Knokke-Heist – met rode trui op foto’s)
2e prijs    – Féline Steurbaut, 11 jaar (Oostakker)
3e prijs    – Charlotte Van De Voorde, 11 jaar (Maldegem-Adegem)

De aanwezige winnaars kregen een prachtig prijzenpakket ondersteund door WPG/Standaard Uitgeverij. Joris Blomme kreeg bijna 150 Suske en Wiske-albums mee naar huis.

foto-winnaars-koddige-kleurwedstrijd-02De meeste inzendingen kwamen uit de Zwinregio, maar er waren ook inzendingen uit Zaandijk, Amersfoort, Venray, Luik en Seraing. De jongste deelnemer was 19 maanden (maar blijkbaar kleuren de papa en/of mama ook heel graag), de oudste deelnemer was 74 jaar jong, en trotse oma van 7 kleinkinderen. En sommige kinderen hadden niet alleen gekleurd, maar hadden er ook echte knutselwerkjes van gemaakt. Spijtig genoeg geraakten niet alle inzendingen tijdig op de juiste plaats. Zo knutselde Raf De Bont uit Berlicum een kasteel dat spijtig genoeg de post niet overleefde, waardoor we enkel aan de hand van foto’s het kunstwerkje konden beoordelen.

Waarnemend burgemeester van de gemeente Sluis, Jacques Suurmond, en schepen van Cultuur van de gemeente Maldegem, Frank Sieren, benadrukten de historisch-culturele context van deze kleurwedstrijd. Ze wezen op de noodzaak van de bescherming van ons cultuurhistorisch erfgoed, en in het bijzonder het erfgoed uit de 16e tot 18e eeuw, de woelige tijden van ondermeer de godsdienstoorlogen. De grens die toen ontstond is er nog steeds, maar nodigt nu uit tot samenwerking. Dit bewijst niet alleen het hele project van de Staats-Spaanse Linies, een Europees Interreg-project, maar ook de talloze formele en informele samenwerkingsprojecten tussen Sluis en Maldegem.

De wedstrijd is mogelijk gemaakt door de Europese Unie, de gemeente Maldegem, de gemeente Sluis, en de Stichting Cultureel Erfgoed Sluis, en kadert binnen het Europese Interreg IVa-project Forten en Linies in Grensbreed Perspectief. Dit project ging van start op 1 april 2009 en loopt tot minstens 31 maart 2012 en heeft tot doel de samenhang tussen de verdedigingswerken, gebouwd tijdens de godsdienstoorlogen van de 16e tot 18 eeuw in onze grensregio’s, te herstellen en te versterken.