>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuws 2012Carnaval in Museum Sincfala

 

vakantiekolonie-heistSincfala, Museum van de Zwinstreek besteedt tijdens de komende zomermaanden aandacht aan de vele vakantiekolonies die de gemeente telde vanaf zo’n honderd jaar geleden tot ver in de jaren 1970. Heist telde er minstens zes: Home Caritas, Home Roger Ryckeman, Hotel de l’Univers, Kindervacanties, Peter Pan en Huis der Mutualisten. In Duinbergen konden kinderen ten minste terecht op één plaats, namelijk Villa Saint-Joseph. In Knokke werden kinderen in groep gehuisvest in Hotel Belvedère, Hotel de Bruges, Hotel de l’Esperence, Kinderwelzijn, Maison de convalescence du Zoute, OLV-van-den-Yzer en de Schoolkolonie van Brugge.

Vakantiekolonies hebben een lange geschiedenis. Al aan het eind van de 19de eeuw organiseerden  liberale filantropische verenigingen en katholieke organisaties plaatsen (aan zee en in het binnenland) waar arbeiderskinderen terecht konden voor een deugddoende vakantie. Na de Eerste Wereldoorlog controleerde het pas opgerichte Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (nu Kind en Gezin) de kolonies. In de jaren 1920 propageerden ook de socialistische mutualiteiten kindervakanties. Na de Tweede Wereldoorlog werden de vakantiekolonies van de verschillende mutualiteiten opgenomen in hun gesubsidieerde totaalpakket. Vanaf dan konden ook niet-arbeiderskinderen in de vakantiekolonies terecht.

Voor de tentoonstelling is Museum Sincfala op zoek naar getuigenissen, fotomateriaal en documenten. Geef je de foto’s, documenten en ander materiaal in bruikleen, dan krijg je dat uiteraard terug.

Meer informatie:

Sincfala, Museum van de Zwinstreek – Pannenstraat 140 –
8300 Knokke-Heist – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. – 050 530 730.