>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsCAG brengt herders in je huiskamer

PERSBERICHT
Leuven | 23/04/2020

Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) lanceert op 25 april 2020 de podcast ‘Schaapjes op het droge’. Door de uitbraak van het Coronavirus moest CAG haar geplande tentoonstelling ‘Herders in de Zwinstreek’ in Sincfala en Zwin Natuur Park in Knokke-Heist uitstellen naar 2021. In afwachting kan je waar en wanneer je maar wil luisteren naar drie herders uit de regio.

schaapjes op het drogeDe podcast ‘Schaapjes op het droge’ brengt het verhaal
van drie herders in de Zwinstreek. © Centrum Agrarische Geschiedenis

In de Zwinstreek houden herders al meer dan 1000 jaar hun schaapjes op het droge. CAG brengt het verhaal van de hedendaagse herders tot in je huiskamer via de podcast ‘Schaapjes op het droge’. “In kader van de geplande expo gingen we praten met drie herders die vandaag actief zijn in de Zwinstreek: Koen Pille, Carola van den Handel en Leen Ricour,” vertelt medewerker publieksbemiddeling Griet Frère. De interviews werden door podcastmaker Niels De Keukelaere herwerkt tot een podcastreeks van drie afleveringen.

“Bij een goede herder staat maar één ding voorop en dat zijn de beesten. Niet de honden, de kudde. Wat er ook is. De beesten gaan altijd voor, op alles.” – Herder Koen Pille in aflevering 3 van ‘Schaapjes op het droge’

Waarom zijn herders zo belangrijk in de Zwinstreek? Hoe word je herder? Wat betekenen herders vandaag voor het natuurbeheer? Het komt allemaal aan bod in de eerste twee afleveringen. Bioloog Arnout Zwaenepoel geeft waar nodig extra duiding. Samen met Dominique Vandamme schreef hij in 2016 het boek ‘Herders, schapen en natuurbeheer in de Zwinstreek’. In de derde en laatste aflevering spreken de herders vol passie over hun schapen en honden. De afleveringen duren elk twintig minuten en kan je via je computer, smartphone of tablet beluisteren. “Ideaal om in deze tijd vanuit je kot te beluisteren want je moet je niet verplaatsen,” aldus Griet.

De podcastafleveringen maken deel uit van een groter project. CAG nam in 2019 het initiatief om de herders van vroeger en nu in de Zwinstreek terug onder de aandacht te brengen. Aanleiding hiervoor was een herdershut uit de Collectie Bulskampveld die CAG beheert. Deze “kavane” – een houten hut op een slede – werd geschonken door de familie Vandepitte die vier generaties lang werkzaam was als schapenboer in de Zwinstreek. In Vlaanderen is het de enige bewaarde kavane. Om dit uniek stukje erfgoed in de kijker te zetten, zou normaal gezien op Erfgoeddag (25 april 2020) de dubbeltentoonstelling ‘Herders in de Zwinstreek’ openen in Knokke-Heist. Door de uitbraak van het Coronavirus moet CAG de expo in Sincfala en Zwin Natuur Park uitstellen naar 2 april tot en met 24 mei 2021. “Uitstel is gelukkig geen afstel en via de podcast brengen we de herders tot bij de mensen,” besluit Griet.

Praktisch

De podcast ‘Schaapjes op het droge’ kan je vanaf zaterdag 25 april 2020 beluisteren via de website www.collectiebulskampveld.be, Soundcloud, Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts.