Afdrukken

reuzenpierenwanne 250x188De Heistse reuzen Pier en Wanne hebben nood aan een grondige restauratie als ze in de toekomst nog willen deelnemen aan evenementen in onze gemeente. De koppen en de handen van de reuzen zijn nog wel in goede staat, maar missen de mimiek en het karakter van de oude reuzenkoppen. De Franse kunstenaar Julien Barthelemy zal nu vanaf juni 2016 starten met het ontwerp van nieuwe koppen en handen. Hieraan hangt een prijskaartje van 9.700 euro (excl. btw). Ook de kledij wordt vernieuwd. Hiervoor wordt er voor 3.500 euro aan stoffen gekocht. Vrijwilligers van dansgroep De Sloepe zullen de nieuwe kledij naaien. Het skelet van de reuzen (een metalen frame op wielen) is in zeer goede staat en kan zonder meer opnieuw gebruikt worden.

In 1938 zag Pier als eerste Heistse reus het levenslicht naar aanleiding van de eerste ‘Vissersfeesten’. Dit was meteen de aanleiding voor de oprichting van de folkloregroep De Heistse Klakkertjes. Pier kreeg dan ook dezelfde kledij als de mannelijke leden van de folkloregroep: een baardige kop met daarop een zuidwester en een rode schabbe (een kiel) en blauwe rok (omdat een broek te moeilijk was om te maken voor de reus). Korte tijd nadien kreeg Pier het gezelschap van zijn vissersvrouw Wanne. De namen zijn nogal evident want Johanna (in de volksmond Wanne) en Petrus of Pieter (in de volksmond Pier) waren zeer gebruikelijke namen in die tijd.

De reuzen waren aanwezig op allerhande feesten en plechtigheden. Door de invoering van de folkloremarkt, kwamen ze in de zomer elke donderdag naar buiten om de wacht te houden op De Bolle. De voorbije jaren was dit echter niet meer zo omdat hun kledij en de hoofden niet meer toonbaar waren. Maar daar komt dus binnenkort verandering in!