>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuws 2016Arnold Roels en Georges De Vent presenteren Heist aan Zee: Cafés en middenstand in het vissersdorp

opening woi 07De tentoonstelling WOI in de Zwinstreek in Museum Sincfala geeft de bezoeker een inkijk op de invloed die de Grote Oorlog had op het leven van de Knokse en Heistse bevolking. Niet alleen tijdens de donkere oorlogsjaren maar ook erna. Gezinnen waarvan de vader als oorlogsinvalide thuiskwam, mannen die de oorlogsgruwel aan het front gade sloegen, onze vissers die naar Zierikzee waren gevlucht met hun gezin… het zijn allemaal verhalen van hoop, pijn en lijden.

In de tentoonstelling die in opdracht van het gemeentebestuur werd uitgewerkt door de dienst erfgoed, kozen de medewerkers thema’s die de impact van de oorlog op de burgers en hun vrijheid laten ervaren. Aan de hand van authentiek materiaal uit die tijd wordt een beeld geschetst van hoe men toen leefde en vooral probeerde te overleven. En niet alleen de burgers deden dit.

Ook onze helden, de Belgische soldaten aan het front maar net zo goed de Duitsers die in onze badplaatsen op rust kwamen na frontinzet wilden dat de oorlog zo snel mogelijk voorbij was. Via zichtkaarten die naar het thuisfront werden gestuurd, krijg je een duidelijk beeld van de beleving van de oorlog. De sporen van de Eerste Wereldoorlog in Knokke-Heist zijn miniem. De dodendraad op de Belgisch-Nederlandse grens is afgebroken, de meeste bunkers in de duinen zijn vernietigd, de oorlogsmusea die kort na de oorlog werden opgericht zijn ook opgedoekt… enkel de verhalen van grootvader, boeken, foto’s, herdenkingsmonumenten en tentoonstellingen zoals deze geven een blik op die Grote Oorlog die miljoenen slachtoffers zou maken.

Met deze expo doet Sincfala een poging om de oorlog en de bezettingsjaren op een originele manier aan de bezoeker uit te leggen en te beleven. Samen met de kleine publicatie die voorhanden is, heb je de mogelijkheid om terug te keren in de tijd van bezet Knokke en Heist.

opening woi 08 opening woi 10
opening woi 11 opening woi 14