Afdrukken

Tijdens Open Monumentendag 2016 kunt u verschillende gebouwen en locaties in Knokke-Heist ontdekken waar er vroeger tegelijk gewoond en gewerkt werd.

Telkens is een stopplaats van een toeristisch treintje in de buurt om u van de ene naar de andere interessante locatie te brengen.

stadhuis knokkeZo is er het mooie gerestaureerde stadhuis in Knokke waar vroeger Georges Lannoy, de vader van ere-schepen Danny Lannoy, conciërge was. Danny Lannoy zal dan ook veel anekdotes en belevenissen uit zijn jeugd en "stadhuisperiode" kunnen vertellen tijdens de rondleiding. Zo gebeurde oa. de voorbereiding van de jaarlijkse bloemencorso van Knokke in de garage van het stadhuis.

Een nieuwe en verrassende locatie is het oude tramdepot van Knokke waar eveneens een conciërgewoning op het domein werd gebouwd. Speciaal voor OMD kunt u het tramdepot bezoeken en krijgt u uitleg van deskundige gidsen van TTO Noordzee.

Een andere toplocatie voor deze editie is de uitgebrande Sint-Niklaaskerk van Westkapelle. De brand in deze kerk vond plaats op 26 maart 2013. Het vuur greep zo snel om zich heen dat in een mum van tijd de kerk in lichterlaaie stond. De toren stortte snel in. Tijdens de rondleidingen komt u de toekomst te weten van de kerk die compleet zal gerestaureerd en gemoderniseerd worden. De bijna 26 meter hoge torenspits komt terug maar dan wel in een moderne versie in staal met horizontale en verticale lijnen. Er komt ook een polyvalente zaal.

stelplaats tram knokke 25Andere locaties voor OMD zijn Museum Sincfala waar eveneens een hoofdonderwijzer woonde wanneer het gebouw als gemeenteschool in 1899 in gebruik werd genomen. Ook de pastorij van de Sint-Antoniuskerk die gebouwd werd in 1874, is te bezichtigen. Het neogotische dubbelhuis heeft een knappe bakstenen lijstgevel en werd gerestaureerd in 2001.

For Freedom Museum zet ook z’n deuren open. Dit museum is ook deels gevestigd in de voormalige gemeenteschool van Ramskapelle en dateert van 1876. Zoals elk jaar is de Kalfmolen in Knokke en de molen van Callant in Ramskapelle open voor publiek en krijgen de bezoekers deskundige uitleg van de enthousiaste molenaars.

Muziekliefhebbers kunnen in de Sint Margaretakerk en in de H.-Hartkerk orgelvoorstellingen bijwonen. De orgelwandeling vangt aan om 15u aan de H.-Hartkerk.

Zie ook het gedetailleerd programma via deze link.