>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuws 2016 Bezoek zondag de Kalfmolen tijdens Dag van de Ambachten

Tijdens Open Monumentendag 2016 op zondag 11 september van 10u tot 18u kun je verschillende gebouwen en locaties in Knokke-Heist ontdekken waar men vroeger tegelijk werkte en woonde. Er is telkens een stopplaats van een toeristisch treintje in de buurt om je van de ene naar de andere interessante locatie te brengen.

stelplaats tram knokke 25Een nieuwe locatie is het oude tramdepot van Knokke, waar eveneens een conciërgewoning op het domein werd gebouwd.  Speciaal voor OMD kun je het tramdepot bezoeken en krijgt je uitleg van deskundige gidsen van TTO Noordzee.

Een andere toplocatie voor deze editie is de uitgebrande Sint-Niklaaskerk van Westkapelle. De brand in deze kerk vond plaats op 26 maart 2013. Het vuur greep zo snel om zich heen dat in een mum van tijd de kerk in lichterlaaie stond. De toren stortte snel in. Tijdens de rondleidingen kom je de toekomst te weten van de kerk die compleet zal gerestaureerd en gemoderniseerd worden. De bijna 26 meter hoge torenspits komt terug maar dan wel in een moderne versie in staal met horizontale en verticale lijnen. Er komt ook een polyvalente zaal.

Zo is er het mooie gerestaureerde stadhuis in Knokke waar vroeger Georges Lannoy, de vader van ere-schepen Danny Lannoy, conciërge was.  Danny Lannoy zal dan ook veel anekdotes en belevenissen uit zijn jeugd en "stadhuisperiode" kunnen vertellen tijdens de rondleiding. Zo gebeurde o.a. de voorbereiding van de jaarlijkse bloemencorso van Knokke in de garage van het stadhuis.

vissersvrouwen omdAndere locaties voor OMD zijn Museum Sincfala waar eveneens een hoofdonderwijzer woonde wanneer het gebouw als gemeenteschool in 1899 in gebruik werd genomen.  Speciaal op deze dag keren we terug naar de jaren '30 en kun je om 14u, 15u, 16u en 17u een leuke conversatie tussen drie echte vissersvrouwen bewonderen op het visserspleintje in het Museum Sincfala. Wie wil weten wat mouwefretters zijn, is daar op het goede adres!

Ook de pastorij van de Sint-Antoniuskerk die gebouwd werd in 1874, is te bezichtigen.  Het neogotische dubbelhuis heeft een knappe bakstenen lijstgevel en werd gerestaureerd in 2001. 

For Freedom Museum zet ook z’n deuren open.  Dit museum is ook deels gevestigd in de voormalige gemeenteschool van Ramskapelle en dateert van 1876.

Zoals elk jaar is de Kalfmolen in Knokke en de molen van Callant in Ramskapelle open voor publiek en krijgen de bezoekers deskundige uitleg van de enthousiaste molenaars. 

Muziekliefhebbers kunnen in de Sint Margaretakerk en in de Heilig Hartkerk orgelvoorstellingen bijwonen.  Deze activiteit en orgelwandeling vangt aan om 14u aan de Sint-Margaretakerk en eindigt in de Heilig Hartkerk. 

Niet te missen dus!

Klik hier voor meer info over de verschillende locaties.