Afdrukken

opening tt metaaldetectie 07Vanaf vandaag tot 26 november kunt u de tentoonstelling 'Een vergeten tijd gedetecteerd, metaalvondsten uit de Vlaamse kuststreek 600-1100 n. Chr.' in Museum Sincfala gratis bezoeken. 

Een expo die in samenwerking met Raakvlak, de Provincie West-Vlaanderen, Raversyde, het Romeins Archeologisch Museum (RAM), Oudenburg, de Vrije Universiteit Brussel en Medea tot stand kwam.  Een bewijs dat samenwerking van verschillende partners voor erfgoed en meer bepaald archeologie tot zeer mooie resultaten kan leiden. 

opening tt metaaldetectie 09

Wat kunt u allemaal zien? 

Naast een vingerring, gouden en zilveren muntstukken, prachtig versierde mantelspelden en decoratieve elementen van riemen en paardentuig kunt u ook reconstructietekeningen en een paleogeografische kaart bewonderen. 

De Laat-Romeinse periode en de vroege middeleeuwen worden vaak gezien als een duistere tijd van crisis, ontvolking en culturele neergang. Dat is niet in het minst het geval voor de kuststreek, waar het populaire beeld van een onbewoonbaar, overstroomd moerasgebied blijft voortleven. Archeologische vondsten tonen echter dat deze reputatie volkomen onterecht is. Deze tentoonstelling brengt voor het eerst een reeks opmerkelijke voorwerpen samen uit de verzamelingen van detectorgebruikers uit de streek.

opening tt metaaldetectie 08

Deze kleinoden, soms kostbaar, soms heel banaal, tonen ons het dagelijkse leven in onze kuststreek. Ze leren ons dat de bewoners van onze kust een bloeiende economie kenden, dankzij de uitgebreide de schorren die ideale weidegronden voor schapen waren. Ze leverden bovendien ruiters voor het leger van de graaf van Vlaanderen, en hadden goede contacten met overzeese gebieden. En wat hebben de Vikingen met dit verhaal te maken? Kom het allemaal ontdekken op onze tentoonstelling. 

Metaaldetectiedag

Op zondag 22 oktober organiseren we ook een metaaldetectiedag voor de jeugd. Voor kinderen ouder dan 8 jaar is er een voorleessessie over de strandjutter die met een metaaldetector zoekt. In de knusse zolder van het museum kunnen ze van 15u tot 16u van dit verhaal komen genieten.

In de tentoonstellingsruimte wordt in die namiddag op kinderniveau gidsbeurten georganiseerd.

Wie graag eens echt oude objecten uit het verleden wil zoeken met een metaaldetector, is dan ook welkom in de museumtuin. Met een schopje in de hand zal je oude musketkogels van de Spanjaarden opgraven, spannend dus!

Allemaal redenen om eens langs te komen.

opening-tt-metaaldetectie-08.jpgopening-tt-metaaldetectie-10.jpgopening-tt-metaaldetectie-02.jpgopening-tt-metaaldetectie-03.jpg