>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuws 2017MAKZ Knokke, de Noordhinder en Museum Sincfala slaan de handen in elkaar

reminicentieOp maandag 27/11/2017 brachten leerlingen van MAKZ Knokke de collectiestukken van Museum Sincfala tot bij de bewoners van de Noordhinder.

Oude voorwerpen, geuren en beelden helpen om verhalen uit het verleden op te dissen. Reminiscentie heet dat. Zeker voor mensen met (beginnende) dementie kunnen concrete zaken uit het verleden helpen om verscholen herinneringen weer op te halen.

Sincfala, Museum van de Zwinstreek bezit duizenden foto’s en objecten in zijn collectie over het leven in de Zwinstreek in een ver en minder ver verleden. Ideaal voor een reminiscentienamiddag. Het is echter niet zo eenvoudig is om de bewoners van de Noordhinder allemaal naar Museum Sincfala te krijgen. Daarom bedachten de leerlingen van MAKZ Knokke om de collectie naar de bewoners te brengen.

Met behulp van enthousiaste verantwoordelijken van Museum Sincfala selecteerden ze sprekende voorwerpen en foto’s uit het museum. Aan de hand van deze stukjes verleden gingen ze vervolgens in gesprek met de bewoners van de Noordhinder.

Een bewoonster toont een leerling hoe een koffiemolen werkt en hoe je een gaslamp aansteekt. Het geluid van de typische Heistse klakkers doet vertellen over carnaval. Een vrouw herinnert zich de muziek van de dansorgels, een bejaarde visser vertelt over het varen op zee.

Jongeren en ouderen gaan in gesprek. Beiden beleven een aangename namiddag waarin veel en luid wordt gelachen.

reminicentie 2