Afdrukken

RS67040 DSC 6741 scrOp vrijdag 4 mei 2018 werd de tentoonstelling van de nieuw verworven stukken van 2017 van Museum Sincfala geopend. De expo loopt tot 17 juni en is gratis te bezoeken. Het museum heeft de taak om het erfgoed van de Zwinstreek te bewaren, te bestuderen en te ontsluiten voor het publiek.

De collectie van het museum groeide vorig jaar met meer dan 1.500 stukken. Naast de aangroei van de collectie door schenkingen en aankopen, kon Museum Sincfala ook andere positieve cijfers voorleggen. Het was de 2de beste zomer ooit en in totaal kwamen er in 2017 iets minder dan 10.000 bezoekers over de vloer! Het bewijs dat inwoners, 2de verblijvers en toeristen de weg naar het museum makkelijk vonden. De tijdelijke tentoonstellingen van de Heistse middenstand en caf├ęs, de Heistse visserij van de 19de en begin 20ste eeuw en de metaaldetectievondsten deden de harten van menig bezoeker sneller slaan.

Wie op zolder nog interessante voorwerpen heeft liggen, mag deze altijd schenken aan het museum.

Bouw nieuwe vleugel gestart

Ondertussen zijn de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel voor Museum Sincfala en de gemeentelijke basisschool Het Anker volop gestart. De ruwbouw zou tegen het najaar een feit moeten zijn. De oplevering wordt verwacht in de loop van 2019. Op het gelijkvloers komt er een nieuw onthaal voor het museum waar bezoekers en toevallige passanten een lekker kopje koffie of een pils kunnen gebruiken. De reuzen Pier en Wanne worden op het gelijkvloers permanent tentoongesteld en zullen via een grote vitrine te zien zijn voor wie langs het museum voorbijkomt. Verder komt er een grote tentoonstellingsruimte op de begane vloer voor tijdelijke expo's. Op het voorplein komen er zitbanken en kinderspelen en in de vernieuwde museumtuin kunnen bezoekers aan een tafeltje genieten van hun drankje. De bovenverdieping dient als eetzaal voor de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Het Anker. 's Namiddags of in vakantieperiodes kan het museum deze ruimte ook gebruiken voor het ontvangen van groepen en voor optredens en lezingen.

De school krijgt een nieuw sanitair blok dat in de nieuwbouw wordt geïntegreerd.

rs67042dsc6745-scr.jpgrs67044dsc6749-scr.jpgrs67050dsc6756-scr.jpgrs67051dsc6757-scr.jpg