>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuws 2019Lezing: Onderwaterarcheoloog Tomas Termote

schaapsherder Gustaaf VoetHerder Gustaaf Voet in de jaren 1930 met de schapen van familie Vandepitte in het Zwin. © Collectie ANB

Al meer dan duizend jaar zijn herders actief in de Zwinstreek. In het voorjaar van 2020 organiseert het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) in samenwerking met Zwin Natuur Park en Sincfala, Museum van de Zwinstreek, een expo over herders van vroeger en nu. Daarom is CAG op zoek naar herinneringen aan herders uit de regio.

CAG beheert op vraag van de Vlaamse Gemeenschap de Collectie Bulskampveld, het voormalige Landbouw-, ambachten- en karrenmuseum van de Provincie West-Vlaanderen. Een uniek stuk in deze collectie is de kavane. “In de jaren 1930 werd de kavane gebruikt door een herder in dienst van de familie Vandepitte uit Knokke,” vertelt Griet Frère, medewerker publieksbemiddeling bij CAG. “Het is een houten hut waarin de herder overnachtte als hij met zijn kudde ver van de schaapsstal aan het rondtrekken was en ‘s avonds niet meer kon terugkeren. In de hut was er enkel een slaapbank. De hond sliep onder het bed. Meestal staat zo’n hut op wielen, maar deze heeft een slede als onderstel. Met het paard werd de kavane naar zijn bestemming gebracht .”

Samen met Zwin Natuur Park en Sincfala, Museum van de Zwinstreek, organiseert CAG naar aanleiding van dit unieke stuk een tweedelige expo van 25 april tot 7 juni 2020. “In Zwin Natuur Park komt een fototentoonstelling met foto’s van vroeger en nu over herders in het landschap,” vertelt Griet. “In Museum Sincfala focussen we op het erfgoedverhaal van de herders in de streek.” Voor deze tentoonstelling is CAG nog op zoek naar foto’s, voorwerpen, documenten of verhalen over herders in de Zwinregio. Ben of ken je iemand met een boeiend verhaal of (beeld)materiaal? Neem dan contact op met Griet Frère via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of tel. 016 32 36 84.

=> Voorwerpen en foto’s kan je dagelijks van 10 tot 12 en van 14 tot 17.30 uur bij Museum Sincfala binnenbrengen.

Perscontact

Voor meer inhoudelijke formatie over het project en beeldmateriaal, gelieve contact op te nemen met:

Griet Frère
Medewerker publieksbemiddeling Collectie Bulskampveld
Tel. 016 32 35 73 I GSM 0474 71 99 65 | Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
CAG vzw I Atrechtcollege I Naamsestraat 63 I 3000 Leuven
www.collectiebulskampveld.be | www.HetVirtueleLand.be (website CAG)

Contactpersonen bij de betrokken partners in dit project:

Marianne Brusselle
Adjunct adviseur Communicatie
Tel. 050 60 70 86 | Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Zwin Natuur Park | Graaf Léon Lippensdreef 8 | 8300 Knokke-Heist
www.zwin.be

Thomas Hoeberigs
Coördinator dienst Erfgoed
Tel. 050 53 07 31 | Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Sincfala, Museum van de Zwinstreek | Pannenstraat 140 | 8300 Knokke-Heist
www.sincfala.be