Afdrukken

 

2008erfgoeddag_affiche_web_klein

Erfgoeddag 2008

Zondag 13 april 2008 zet Sincfala, Museum van de Zwinstreek de deuren open. Die dag staat het museum in het teken van de archeologische vondsten van vorig jaar in Heist. Toen werden een reeks tonnen en putten ontdekt tijdens een spoedopgraving door Raakvlak, de Intergemeentelijke archeologische samenwerking in Brugge en het ommeland. Het programma:
* van 10 tot 18 uur: tentoonstelling archeologische vondsten
* om 10 uur: lezing over vondsten en plannen voor de toekomst - Bieke Hillewaert (Raakvlak)
* van 14 tot 18 uur: Vuilniszakproject – archeologie voor kinderen
* om 13, 14, 15 en 16 uur: museumrondleidingen
Alle activiteiten en het museumbezoek zijn op Erfgoeddag gratis.

Meer informatie

cyriel_web_klein

Tentoonstelling Visscherskoppen

Nog tot 1 juni kunt u de Visscherskoppen van fotograaf Stephan Vanfleteren bekijken in Sincfala, Museum van de Zwinstreek. Als kind van de zee is Vanfleteren gefascineerd door het leven van vissers, van wie hij er zo’n 70 portretteerde. 40 hangen er in Museum Sincfala. Het museum is zo een nieuwe locatie in het totaalaanbod van het jaarlijkse Internationaal Fotofestival in Knokke-Heist, dat traditioneel plaatsvindt in Cultuurcentrum Scharpoord en de Lagunahal. De reeks Visserskoppen van Stephan Vanfleteren is voor het provinciebestuur van West-Vlaanderen de start van het Europees project “Maritiem Erfgoed” in samenwerking met de Vlaamse kustgemeente en buitenlandse maritieme regio’s.

Meer informatie

nieuws_2008religieuserfgoed

Oproep religieus erfgoed en devotie

Rommel nog een even op zolder of snuister in vergeten schoenendozen in de kast. Museum Sincfala is op zoek naar kruisbeelden, wandspreuken, wijwatervaatjes, catechismussen, missalen, Paternosters, ex-voto's… voor de zomertentoonstelling religieuze volkskunde. U kunt de voorwerpen schenken aan het museum. Dan krijgen ze er na de tentoonstelling een definitieve plaats. Of u kunt de voorwerpen voor de duur van de tentoonstelling (tot eind november) in bruikleen geven. De stukken worden verzekerd.

Ook foto's, documenten en andere herinneringen over vissersmissen, verschillende wijdingen (zee, dieren, fietsen…), processies, bedevaarten, kerken, kapelletjes in Knokke-Heist en de Zwinstreek zijn van harte welkom. Foto's en documenten scannen we in. Het originele materiaal krijgt u dus terug. Meteen helpt u de geschiedenis van de gemeente en de Zwinstreek weer meer vorm krijgen.

Meer informatie: Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist, tel: 050 530 730, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 

CARLKXX00482

Aanwinsten

De eerste drie maanden van dit jaar noteerde het museum 100 aankopen, schenkingen en bruiklenen van voorwerpen, in totaal goed voor meer dan 1.000 voorwerpen. Een greep uit de aanwinsten:
* map met zwartwitnegatieven en contactafdrukken van foto’s gemaakt voor The Zoute Gazette 1988: schenking Adrien Hendrickx
* timmermansmateriaal: schenking Rudolf Deschryver
* vaantje Royal Zoute Aviation Club: schenking Dirk Aernoudt
* boekjes: Rijksvisserijschool Knokke-Heist - schooluitslagen (1975-79): schenking Henri Vantorre
* verschillende historische en topografische landkaarten Zwinstreek: aankoop veiling
* 4 kruisbeelden, 15 oude boeken: schenking Christine Van Maele
* doos met oude schoolboeken: schenking Patrick Maertens
* set speelgoed ‘Autobahn Faller’ uit 1954: schenking Luc Janssens
* vlag Beenhouwersbond - De Vereenigde Beenhouwers - Knokke-Heist
* didactische platen, kaders, oude schoolbijbels en –boeken: schenking Alex Goetgebuer
* gebedenboeken, catechesmus, missalen, kruisbeelden, paternosters, wijwatervaatjes: schenking Geert Hoemaecker
* doos heiligenprentjes en religieuze prentbriefkaarten, beeldje, meditiatieboekje, Rozenkrans: schenking Régine Van Bellinghen

Benieuwd naar de museumcollectie van Sincfala?

Jaarverslag

Sincfala, Museum van de Zwinstreek heeft een druk 2007 achter de rug. Een ruime weerslag hiervan vindt u terug in het Jaarverslag 2007 dat in de loop van de volgende weken van de persen komt. U kunt het jaarverslag ook downloaden op de website. Ontvangt u graag een gedrukte versie, neem contact op met het museum.

 

activiteiten_2008lezingzeevantoen-josephverbeke2

Noteer alvast in uw agenda

Zondag 1 juni 2008 – Lezing De Zee van Toen door Guido Rappé – 10 uur – Museum Sincfala

Tijdens de zomermaanden juli en augustus bieden we u de volgende erfgoedactiviteiten:
- wekelijks op dinsdagnamiddag: Garnalentocht met toeristisch treintje doorheen Heist
- wekelijks op woensdagnamiddag: Tocht met toeristisch treintje langs de Beelden in de Stad
- wekelijks op vrijdagnamiddag: Knokke-Heist anders bekeken, tocht met Pajerotrein langs het erfgoed van Heist, Knokke, Ramskapelle en Westkapelle
- op donderdagavonden 17, 24 en 31 juli en 7 en 14 augustus: Museumavonden van 18 tot 22 uur in Museum Sincfala