>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuwsbriefSincfalanieuws 02 - Nieuwsbrief van 30 juli 2004

Bouwwerken Museum Sincfala

Sinds december 2008 zijn in het Oud Schoolgebouw van Museum Sincfala bouwwerken aan de gang. Om de toegankelijkheid van het geklasseerde gebouw te verhogen wordt er een lift geïnstalleerd. De afgelopen maanden voert firma Nijs ruwbouwwerken uit. Omdat de hinder voor de dagelijkse gang van zaken in het museum te groot werd, is het museum tot 27 maart voor het publiek gesloten.

De werken in het museum worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid in het kader van het Kustactieplan III (2006-2009). Als de werken verlopen zoals gepland zal de lift op Erfgoeddag – 26 april- in gebruik worden genomen.

Eerder geplande activiteiten (zie hieronder) gaan echter wel door in de nieuwe museumvleugel.

Meer info

 

Lezing Vrybuters

Zondag 15 februari 2009 - 10.00 uur

Over vrybuters en quaetdoenders, een lezing door Tim Piceu, neemt je mee op strooptocht in het Vlaanderen en de Zwinstreek van het einde van de 16e eeuw, waar vrijbuiters ongestraft roofden, vee stalen, moordden, plunderden en verkrachtten. Hoe verdedigden de Vlamingen zich? Steunden overheid en gerecht hun onderdanen in het verweer tegen hun kwelduivels of gooide de bevolking het maar beter op een akkoordje met de vijand?

De lezing vindt plaats op de eerste verdieping van de nieuwe museumvleugel. Toegang: 3,50 euro – Gratis voor leden van Sint-Guthago.

Meer info

 

Boekvoorstelling Heist in de 18de eeuw. Aspecten uit het dagelijkse leven

Zondag 1 maart 2009 – 11.00 uur

Ondervoorzitter en kringarchivaris van de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago, Jacques Larbouillat, schreef een boek over het dagelijkse leven in Heist in de 18de eeuw. Het wordt in Museum Sincfala voorgesteld door Sint-Guthago-voorzitter Eric Huys. De prijs van het boek bedraagt 15,00 euro en kan na de presentatie aangeschaft worden.
De voorstelling – op de eerste verdieping van de nieuwe museumvleugel - wordt gevolgd door een receptie. Er zijn parkingplaatsen voorzien op de speelplaats van basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat.

Meer info

 

Tentoonstelling Aangespoeld / Washed Ashore - Internationaal Fotofestival 2009
Zaterdag 28 maart tot en met zondag 7 juni 2009

Twee jonge fotografen, Ben Van den Berghe (1985) en Glenn Geerinck (1984), gaan de uitdaging aan om in het kader van het Fotofestival Knokke-Heist en in opdracht van Sincfala, Museum van de Zwinstreek een hedendaagse visie te presenteren op de Zwinstreek. Als “aangespoelden” treffen ze een streek aan waarvan het atypisch karakter dat gepresenteerd wordt in het museum nu, anno 2009, grotendeels verdwenen lijkt. I.s.m. Inge Henneman, FotoMuseum Provincie Antwerpen

Meer info…