Afdrukken

Open Monumentendag

Zondag 9 september is het open Monumentendag, met dit jaar als thema Wonen. Van 10 tot 18 uur bezoekt u onder leiding van een gids gratis de volgende drie gebouwen: Zwart Huis (hoek Dumortierlaan 8/Ferdinand Mosselmanstraat), Villa Altena (Albertlaan z/n) en Dubbelvilla Yvette en Jacqueline (hoek Elizabethlaan 209/Zeerobbenlaan). Op elke locatie zijn van 10 tot 18 uur rondleidingen van 30 minuten met gids voorzien.

Verder kunt u op stap door de wijk Prins Karellaan (Het Zoute) en Duinbergen. Brochures voor deze wandeling zijn te koop in het museum, dat tijdens Open Monumentendag ook gratis te bezoeken is. Er zijn rondleidingen (ongeveer 50 minuten) om 10, 11, 13, 14, 15 en 16 uur. De Pajerotrein volgt met vertrekpunt Museum Sincfala een parcours langs de locaties. U kunt er op- en afstappen wanneer u wilt. De rit is gratis.

Bekijk het programma online.

nb14_2007_omd

Gezocht: verzamelingen

Van eierdopjes tot voetbaltruitjes, van koffiemolens tot oldtimers, van Pokémonkaarten tot koekoeksklokken, van luciferdozen tot Barbiepoppen. We verzamelen allemaal wel iets. Deze zomer en komend najaar gaan tapis plein vzw en Volkskunde Vlaanderen vzw in heel Vlaanderen op zoek naar verzamelaars en hun verzamelingen. Het project Vlaanderen Verzamelt brengt het kleurrijke Vlaamse verzamellandschap in kaart en vertelt het verhaal dat schuilt achter deze verzamelwoede. Kleur mee het Vlaamse verzamellandschap en laat je schatten zien! Als je antwoordt voor 30 september 2007 op www.vlaanderenverzamelt.be maakt jouw verzameling misschien wel kans op een plekje in het fotoboek Vlaanderen Verzamelt! Voor Knokke-Heist heeft zich alvast één verzamelaar aangemeld! Bent u de volgende?

nb14_2007_vlaanderenverzamelt

Fotowedstrijd vuurtoren “Het hoog Licht”

De heemkundige kring Heyst Leeft organiseert momenteel een fotowedstrijd naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de vuurtoren te Heist, geklasseerd als industriële archeologie omdat het de eerste betonconstructie was langs de Belgische kust. Deelname aan de wedstrijd is gratis en het thema kan uitgebreid worden tot “de vuurtorens in Heist”, want inderdaad er zijn ook nog het “laag licht” en de moderne slanke paalvuurtoren. Een jury zal de werken (ook digitale fotografie is toegelaten) beoordelen waarna de winnaar zijn foto vereeuwigd ziet als postkaart.

De foto's moeten uiterlijk op 25 september binnen zijn op het secretariaat: Heyst Leeft, Hoekestraat 64, 8300 Knokke-Heist, waar ook het reglement kan bekomen worden. De bekendmaking gebeurt op 21 oktober. Reglement kan ook opgehaald worden bij de dienst toerisme en foto Jones, zowel te Heist als te Knokke, en Eddy Druk Papercenter in Heist.

nb14_2007_vuurtorenheist

Meer dan een eeuw Heystse visserij

Heistenaar Daniël Serie (°1947) is van 6 tot 28 oktober te gast in de galerie van het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist. Hij stelt er schilderijen tentoon met de oude Heistse schuiten als rode draad. Na zijn lagere school en beroepsonderwijs in de Rijksvisserijschool maakte hij op zijn 16 jaar zijn maiden trip aan boord van de Z.491. Tien jaar later op zijn 26 ste verjaardag zei hij de visserij op zee vaarwel met een laatste tocht op de Z.582. Van 1973 tot 9897 was hij havenarbeider. Na zijn brugpensioen in 2002 begon hij met het schilderen van oude vissersvaartuigen, het strand en de zee. Later kwamen er ook moderne visserschepen bij. Olieverf op doek is zijn geliefkoosde materie. Zijn werk is van 6 tot en met 28 oktober elke dag van 10 tot 18 uur te bezichtigen in Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist.

nb14_2007_serie

Onbekend voorwerp

Martin Lubberts kocht op de rommelmarkt een stuk handgereedschap (zie afbeelding). Het is gemaakt van gesmeed ijzer en is 22 cm lang. De ronde onderzijde is scherp, maar niet zo scherp om er hout mee te steken/snijden. Het boveneind is zo gemaakt alsof er met een (houten) hamer op geslagen kan worden. Er zijn geen afdrukken te zien van een hamer. Kan iemand hem meer informatie geven? Reageren kan via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

nb14_2007_voorwerp

Alvast nu noteren in uw agenda

Lezingen in het museum

Noteer alvast de volgende data voor lezingen van de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago in Sincfala, Museum van de Zwinstreek op de volgende zondagen telkens om 10 uur:
- 21 oktober 2007 – Het testament van Lodewijk van Gruuthuse (Jan Van der Weerden)
- 25 november 2007 – Impressionisten in Knocke & Heyst ( Danny Lannoy )
- 24 februari 2008 – Wij gaan naar Amerika: Vlaamse landverhuizers (Dirk Musschoot)
- 16 maart 2008 – Vlaamse landbouw rond 1700 (Lucien Van Acker)
- 13 april 2008 – Archeologisch onderzoek in Heist (Bieke Hillewaert)
Gratis voor leden Sint-Guthago – Niet-leden: 3,50 € - Na de lezing kan je het museum bezoeken.

Impressionisten in Knocke & Heyst
Tentoonstelling Impressionisten in Knocke & Heyst, georganiseerd door Sincfala, Museum van de Zwinstreek vzw onder leiding van Danny Lannoy in Cultuurcentrum Scharpoord van 24 november 2007 tot 20 januari 2008.

 

nb14_2007_impressionisten