Afdrukken

Tentoonstelling Havens in de Zwinstreek

Sincfala, Museum van de Zwinstreek brengt het boeiende verhaal van de opkomst, bloei en ondergang van de middeleeuwse Zwinhavens: Damme, Hoeke, Mude, Monnikerede en Sluis. Historisch materiaal en opvallende voorwerpen nemen u meer dan 700 jaar mee in de tijd. Oude en nieuwe kaarten en beeldmateriaal leggen de link tussen vroeger en nu. Ook de belangrijkste historische aspecten van de haven van Zeebrugge, in 1907 officieel geopend, komen aan bod.

De tentoonstelling loopt van 1 juli tot 11 november 2007. Elke dag open van 10 tot 12 en van 14 tot 17.30 uur. Toegang: 3,50 euro. Familieticket: 9,00 euro. Korting (-12 jaar, 60+ en inw. Knokke-Heist en Brugge): 1,75 euro. -6 jaar: gratis.

U kunt de tentoonstelling vanaf 2 juli online bekijken.

Museumavonden

Een traditie tijdens de zomermaanden juli en augustus. Op 12, 19 en 26 juli en 2 en 9 augustus 2007, telkens van 18 tot 22 uur. Om 18.30 en 19 uur start een gids met een rondleiding. Toegang: € 2,00 – Ontvang een gratis drankje als je intekent op onze mailinglist! Voor jong en oud zijn er de hele avond volksspelen. En voor een drankje kan je terecht aan onze bar.

Elke week serveert het museum om 20 uur een optreden met als thema de zee en de geschiedenis: 12 juli 2007 - Lucy Loes, 19 juli 2007 - Kindertheater Paljoen, 26 juli 2007 - Bart Plouvier, 2 augustus 2007 - Brise l'Ame Intiem! en 9 augustus 2007 - Shantykoor Blankenberge. Museum Sincfala zal ook elke donderdagnamiddag van juli en augustus aanwezig zijn op de Folkloremarkt van Heist. Meer informatie...

Garnalentocht

Ontdek met de Garnalentocht het boeiende verleden van de visserij in Heist. De tocht wordt elke dinsdagnamiddag van juli en augustus georganiseerd. U reserveert best een plaats bij de Dienst Toerisme. Enkel dan bent u zeker van een zitje. Opstappen kan aan het Van Bunnenplein (Knokke om 14 uur) en het Heldenplein (Heist om 14u30). Zijn er nog plaatsen over, dan kunt u nog op het allerlaatste moment een ticket kopen. Let op! Het treintje vertrekt stipt. Een gids zorgt voor uitleg tijdens de rit en op de stopplaatsen.

Tickets: 9,50 euro - 4,50 euro (kinderen onder de 12 jaar). Bij de aanschaf van uw ticket bij de Dienst Toerisme (050 630 380 – Heist: Knokkestraat – Knokke: A. Verweeplein) geeft u uw opstapplaats door.

Hier vindt u meer informatie over het programma en parcours.

Actie Vlieg Vermist!

Vanaf 30 juni tot en met 23 augustus 2007 kunnen kinderen in Sincfala, Museum van de Zwinstreek op zoek gaan naar Vlieg. De actie ‘Vlieg vermist!' is een speurtocht die in meer dan 200 cultuurhuizen in Vlaanderen plaatsvindt. In Museum Sincfala wonen tijdens de zomervakantie tien vliegen, de ene al wat groter dan de andere.

Kinderen tussen 6 en 12 moeten naar de vliegen op zoek en kunnen zo fraaie prijzen winnen. Het is een erg leuke manier om Museum Sincfala te ontdekken. Wie Vlieg vindt maakt kans op een leuke prijs en steunt tegelijkertijd Child Focus. Ieder kind dat meedoet met de speurtocht ontvangt een Speurneusdiploma met unieke code, die ze moeten invoeren op www.vliegjemee.be. Bovendien deelt Museum Sincfala aan het eind van de vakantie ook prijzen uit. 3 vliegen in 1 klap dus!

Meer informatie…

nb13_2007_06_vlieg

Start vrijwilligers

Begin juni zijn in het museum ook een aantal vrijwilligers van start gegaan. Ze helpen de museummedewerkers vooral met het inventariseren van de collectie: oude schoolboeken sorteren en nummeren, liedjesblaadjes beschrijven en fotograferen, stempels catalogeren, prentbriefkaarten uitzoeken… Tijdens de zomermaanden helpen ze ook een handje bij de Museumavonden. In september gaan bovendien enkele nieuwe vrijwilligers aan de slag.

Ook geïnteresseerd? Neem dan contact op met Thomas Hoeberigs (Vrijwilligerscentrale gemeente Knokke-Heist) op het nummer 050 630 430. Of kom even langs in Museum Sincfala.

 

nb13_2007_06_vrijwilligers

Brochure Tien Parels in de Zwinstreek

Op 1 juni 2007 werd in Sint-Anna ter Muiden de brochure Tien parels uit de Zwinstreek voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van heel wat beleidsmakers, waaronder Danny Lannoy, voorzitter van Museum Sincfala en Schepen van Erfgoed in Knokke-Heist. De brochure geeft een overzicht van tien musea en bezoekerscentra in de Zwinstreek en zet mensen die voor kort of lang in de regio vertoeven al deze locaties te bezoeken. Alle locaties samen geven een mooi overzicht van het cultureel erfgoed in deze streek. Tien parels uit de Zwinstreek is een aanzet voor verdere samenwerking over de grenzen heen. Er zal ondermeer werk worden gemaakt voor de realisatie van een Europees project in het kader van Euregio Scheldemond.

U kunt een exemplaar afhalen in het museum, of bel naar 050 530 730 of e-mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

 

nb13_2007_06_zwinbrochure