>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuwsbriefSincfalanieuws 06 - Nieuwsbrief van 24 april 2006

Website Sincfala in een nieuw kleedje

U merkt het meteen bij het ontvangen van deze nieuwsbrief. De website van Sincfala, Museum van de Zwinstreek zit in een nieuw kleedje. Ook de structuur is wat gewijzigd. Voortaan kunt u bovenaan de website kiezen tussen drie hoofdlinks: Museum, Zwinstreek en Partners.

Onder Museum zijn alle gegevens van de museale werking van Sincfala ondergebracht: praktische informatie, de tentoonstellingen, de museumcollectie en – bibliotheek, een pagina voor scholen en kinderen… Klikt u op Zwinstreek dan komt u op een parallelle website over de Zwinstreek terecht waar u net zoals vroeger informatie in woord, beeld en data vindt over de Zwinstreek. Onder de kop Partners hebben we alle samenwerkingsvormen ondergebracht. U vindt er meer informatie over de heemkundige kringen en kunt er zoeken in hun publicaties. Ook andere musea in de Zwinstreek en de partners van het Europees project Boegbeelden en de andere musea aan de kust komen er aan bod.

U kunt voortaan ook rechtstreeks naar de Zwinstreek-website surfen via www.zwinstreek.eu

nb12_2007_03_websitesincfala

Erfgoeddag in Knokke-Heist

Nieuwsgierig naar de waarde van ons erfgoed? Neem dan op zondag 22 april 2007 deel aan Erfgoeddag! Op Erfgoeddag staat het cultureel erfgoed in Vlaanderen centraal. Thema voor dit jaar is Waarde(n) van het erfgoed.

In Sincfala, Museum van de Zwinstreek ontdek je welke informatie onze vernieuwde webstek allemaal bevat. Fons Theerens maakt u aan de hand van een lezing wegwijs (start om 10.30 uur). In de namiddag geeft Paul Coghe van de Vlaamse Vereniging van Familiekunde afdeling Brugge meer uitleg over genealogie (start om 14.30 uur). U kunt de hele dag gratis het museum bezoeken en ook in de nieuwe collectiekamer de aanwinsten van het afgelopen jaar bewonderen.

Ook het gemeentelijke archief in de Brandweerkazerne zet de deuren van 10.00 tot 18.00 uur open. Je neemt er een duik in het archief, onder begeleiding van gemeentelijk archivaris Rudy Vanhalewyn. In de Dominicanenkerk Het Zoute zijn er rondleidingen om 14.00, 15.15 en 16.30 uur. Kristine Liebaert laat er u kennis maken met de grote en kleine verhalen van architect Viérin en de kunstenaars Fonteyne, Molkenboer en Raes.

nb12_2007_03_erfgoed

Erfgoeddag in de Zwinstreek

° Het Heemkundig Museum De Groene Tente te Dudzele presenteert het verhaal van onderpastoor Amaat Vyncke (1850-1888) vanuit twee invalshoeken: Vlaamse Ontvoogding en Cultuur te Dudzele. Adres: Amaat Vynckestraat – 8380 Dudzele-Brugge – Meer info: 0497 46 26 68.

° In Damme krijgt een aantal museumvoorwerpen in het museum Sint-Janshospitaal en in het Uilenspiegelmuseum een waardelabel: naast het €-teken vind je de financiële waarde, bij het uitroepteken lees je waarom een voorwerp uniek is en het hartje ten slotte vertelt waarom het écht mag gekoesterd worden. Kinderen krijgen een blanco label mee om thuis een waardevol of een lievelingsvoorwerp te 'taxeren'. Adres: Kerkstraat 33 en Jacob Van Maerlantstraat 3 – 8340 Damme – Meer info: 050 46 10 80 en 050 28 86 10.

nb12_2007_03_dudzele_amaat

Oproep vrijwilligers

Sincfala beschikt over een grote collectie prentbriefkaarten, foto's, dia's en documenten uit vervlogen tijden. Hiervoor is het museum op zoek naar mensen die de streek goed kennen, het materiaal kunnen beschrijven en invoeren in de computer.

Ook voor de andere collectiestukken (van zeer klein tot zeer groot) is het museum op zoek naar mensen die niet bang zijn om hun handen wat vuil te maken. Kennis over de visserij, de landbouw en oude beroepen komt van pas. Kan op individuele basis of in groep.

Voelt u zich geroepen, neem dan contact op met Estelle Slegers , Erfgoedcoördinatrice, telefoon 050 530 730, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

nb12_2007_03_boederij

Zomermaanden

Noteer alvast in uw agenda:

° Tentoonstelling Havens in de Zwinstreek over de opkomst, groei en teloorgang van de middeleeuwse Zwinhavens en enkele belangrijke momenten van 100 jaar haven van Zeebrugge – elke dag van 1 juli tot en met 11 november 2007

° Museumavonden Sincfala op donderdagen 12, 19 en 26 juli en 2 en 9 augustus telkens van 18.00 tot 22.00 uur. Op het programma: rondleidingen met start om 18.30 en 19.00 uur en optreden/animatie van 20.00 tot 21.00 uur.

 

nb12_2007_03_havenszwinstreek